Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Hartchirurgen wilden afdeling Haga eerder sluiten

De Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie adviseerde het HagaZiekenhuis in februari om de afdeling hartchirurgie tijdelijk te sluiten. Maar de Inspectie van de Gezondheidszorg vond het er veilig genoeg.
Hartchirurgen wilden afdeling Haga eerder sluiten
Foto: Lex van Lieshout

De Inspectie weet sinds september 2011 van de te hoge sterftecijfers op de hartchirurgie van het Haga.

Inspectie voor de Gezondheidszorg

Het ziekenhuis lichtte de igz in na een interne rapportage. Dat laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten: ‘Er was een samenwerkingsprobleem binnen de maatschap. De leiding is uit zijn functie ontheven en de toelatingsovereenkomst is opgezegd. De Inspectie vond het geen probleem dat de afdeling bleef doordraaien.’

Twee onderzoeken

In de zomer van 2012 stuurde het Haga de resultaten van een extern onderzoek dat naar de afdeling was ingesteld naar de igz. De vereniging van thoraxchirurgen kreeg het rapport niet, ondanks hun verzoeken daartoe. Pas in februari 2013 kreeg de NVT de sterftecijfers onder ogen, toen de vereniging door het ziekenhuis werd gevraagd om een vergelijking van de cijfers met andere hartcentra.

Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie

De NVT adviseerde het HagaZiekenhuis direct om de hartchirurgie tijdelijk stil te leggen. Thoraxchirurg Alexander Vonk, bestuurlid van de NVT: ‘Wij zeiden niet: ‘het is onveilig’, want dat wisten we niet. Maar als je niet met zekerheid kan stellen dat het wel veilig is, kan je beter stoppen. Wij konden niet beoordelen of de genomen maatregelen effect hadden zodat er geen sprake meer kon zijn van te hoge sterfte. Daarin verschilden wij van mening met de Inspectie. ’

Operatie-stop

De Inspectie zegt niet te kunnen reageren omdat er Kamervragen zijn gesteld over dit onderwerp. Uiteindelijk is de hartchirurgie eind maart alsnog, vooralsnog tijdelijk, gesloten.Dat kwam omdat tegen de afspraken in, begonnen werd aan een hoogrisico operatie. De patiënt in kwestie is overgeplaatst naar het UMC St. Radboud in Nijmegen en is daar succesvol geopereerd. Vonk: ‘De zorgketen hartchirurgie bleek inderdaad niet op orde te zijn.’

Te hoge sterftecijfers

In eerste instantie was er in het HagaZiekenhuis sprake van een te laag sterftecijfer . Ten onrechte zijn 65 sterfgevallen tussen 2007 en 2010 niet doorgegeven, een onderrapportage van 40 procent. Na herberekening bleek het echte sterftecijfer bovendien veel hoger te liggen dan in de andere hartcentra. De Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie hanteert een bandbreedte rond het gemiddelde . In het geval van het HagaZiekenhuis vielen de sterftecijfers daar ruim buiten, hetgeen betekent dat de mortaliteit hoger dan je op grond van het toeval zou mogen verwachten.

Onafhankelijke controle van hartcentra

De thoraxchirurgen willen de sterftecijfers van alle individuele hartcentra onafhankelijk kunnen toetsen. Eventuele manipulatie met gegevens, loopt dan direct in de gaten. Het systeem dat de NVT op het oog heeft, isde Gemeentelijke Basis Administratie. Tot nu toe heeft de vereniging nog geen toestemming gekregen voor een koppeling met die overlijdensgegevens. Een gemiste kans. Vonk : ‘De problemen in het HagaZiekenhuis zouden zeker veel eerder aan het licht gekomen zijn als zo’n onafhankelijke controle had kunnen plaatsvinden.’

 

Lees het interview met NVT-bestuurslid Alexander Vonk in het Zorgvisie weekoverzicht. Elke vrijdag per mail, alleen voor abonnees.

2 reacties

  • Amiz Delft

    Opmerkelijke opmerking: er worden geen mededelingen gedaan omdat er Kamervragen zijn gesteld. Dat is interessant. Wanneer je geen mededelingen wil doen, laat je Kamervragen stellen. En dan deze: een onderrapportage van 40 procent. Wat houdt transparantie eigenlijk nog in? Je kijkt er zo doorheen en je ziet ........niets.

  • adje rem

    Een te hoog sterftecijfer is niet goed, maar....een te laag cijfer is zeer verdacht. Conclusie : ziekenhuizen dienen DUS het gemiddelde sterftecijfer na te streven en zo veel mogelijk te behalen ? ? ? . Succes.......? Overigens ga ik als patiënt ziekenhuizen met te lage sterftecijfers .....MIJDEN .

Of registreer u om te kunnen reageren.