Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Koningin Máxima opent nieuw borstkankerziekenhuis

In Bilthoven staat een borstkankerziekenhuis. Op 23 mei komt koningin Máxima om het nieuwe ziekenhuis te openen.
Koningin Máxima opent nieuw borstkankerziekenhuis

Vanaf 15 april kunnen de eerste patiënten in de kliniek terecht. Met sommige zorgverzekeraars zijn contracten gesloten, met andere is oprichter en chirurg Jan van Bodegom nog in onderhandeling.

Centralisatie

Van Bodegom: 'Het ziekenhuis is ontstaan met het idee dat de borstkankerzorg landelijk al wel goed is georganiseerd, maar nog niet goed genoeg. Wij hopen 1500 tot 2000 nieuwe patiënten per jaar te kunnen zien. Dit zal leiden tot centralisatie van de borstkankerzorg.' Het borstkankerziekenhuis levert alle facetten van borstkankerzorg, inclusief screening, reconstructieoperaties en follow-up. De kliniek is gehuisvest in een voormalig sanatorium op het terrein van Berg en Bosch. ABN/AMRO is medefinancier. Meer wil Van Bodegom hier niet over kwijt.

Bijkomende problematiek

Van Bodegom wil ook niet precies zeggen hoeveel patiënten zich al hebben aangemeld: 'Het zijn er genoeg. We willen ook geen wachtlijsten.' Er is geen intensive care-afdeling. Daarvoor zoekt Van Bodegom de samenwerking met andere ziekenhuizen. Dat geldt ook voor patiënten met bijkomende aandoeningen waarvoor hij de expertise niet in huis heeft. 'Wij zijn afspraken aan het maken, gericht op mogelijk bijkomende problematiek. Daarvoor zoeken wij telkens de beste plek. Dat kan overal in het land zijn.'

Kwaliteit

Jaarlijks krijgen ongeveer 13.000 mensen borstkanker, overwegend vrouwen. Het aantal soorten tumoren dat kan worden geïdentificeerd, is toegenomen van vijftig naar tweehonderd. Van Bodegom vertelt dat zijn ziekenhuis nog steeds wordt overspoeld met open sollicitaties. Van Bodegom: 'Wij willen mensen die in het team passen en die ons gedachtegoed aanhangen dat borstkankerzorg multidisciplinair is. Mensen die zowel technisch als sociaal heel goed zijn. Je hebt niets aan een chirurg die duizend operaties doet maar niet aardig is tegen de patiënt.'

Of registreer u om te kunnen reageren.