Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Onrustbanden in verpleeghuis exit

Redacteur KinderopvangTotaal
Nooit meer vastbinden en niet méér valincidenten bij bewoners van verpleeghuizen. Het is mogelijk met de methode EXBELT. De methode is onderzocht en door Math Gulpers, directeur van verpleeghuis Lückerheide in Zuid-Limburg. Gulpers is op het onderwerp gepromoveerd. ‘De aandacht voor het niet vastbinden moet vast onderdeel van het beleid zijn.’
Onrustbanden in verpleeghuis exit

Uit de evaluatiestudie van Math Gulpers blijkt dat in verpleeghuizen waar EXBELT werd ingevoerd na twee jaar bijna geen bewoners meer worden vastgebonden. Ook het gebruik van andere vrijheidsbeperkende middelen, zoals hoge bedhekken en diepe stoelen, is verminderd. Het gebruik van kalmerende geneesmiddelen nam niet toe en er waren niet méér valincidenten. Gulpers pleit voor verdere verspreiding van EXBELT in Nederlandse verpleeghuizen.

Evaluatie

Math Gulpers, directeur van Verpleeghuis Lückerheide (Meander Zorggroep) in Zuid-Limburg, promoveerde vrijdag 19 april aan de Universiteit Maastricht. Hij deed een wetenschappelijke lange termijn evaluatie van de invoering van de methode ‘EXBELT’ in verpleeghuizen. Deze methode is door UM-onderzoekers ontwikkeld met als doel het vastbinden van bewoners in instellingen terug te dringen en te voorkomen.

Negatieve gevolgen

Binnen de Meandergroep verbood de Raad van Bestuur op 1 december 2009 het vastbinden. Gulpers is één van de voorvechters van dit beleid. ‘We deden onze bewoners veel geweld aan door ze vast te binden. Hoe kun je iets betekenen voor mensen die je belemmert in hun vrijheid?’ Dementerende ouderen worden vaak vastgezet om vallen en ernstige letsels te voorkomen. Uit het onderzoek wordt duidelijk dat letsel door vallen niet verminderd wordt door fixatiebanden te gebruiken. Het heeft wel negatieve gevolgen voor de bewoners, zoals drukplekken, verlies van spierkracht en conditie, incontinentie en agressie.

5 REACTIES

  1. Tja beste Fred . Het is wachten op het nieuwe boekje : ”EFFICIENT VERPLEGEN ”…, liefst met haldol . Wie daarvan de sponsor wordt laat zich raden ? ? Tipje van en voor de grauwe ZORGsluier van DEMENTERENDEN : geurvreters in deze omgeving kunnen veel luierbesparingen opleveren …..? ?

  2. Lees alle reacties
  3. Geachte lezer,
    Dit artikel roept bij mij in herinnering het boekje ‘Mooi en Beschaafd verplegen’ van de auteur Truus Spijker.
    Het is volgens de literatuur essentieel om je te verdiepen in de voorgeschiedenis van een client.En daar je beleid ‘Zorg op maat’op af te stemmen.
    Vriendelijke groet.

  4. Sorry voor mijn primaire reactie hierboven. Ik vind de term Exbelt nogal vreemd overkomen. De inhouddetails van deze methode zijn niet goed terug te vinden op het internet. Ik snap nu waarom. Het gaat om een zorgattitude en een zorgomgeving om onrustige mensen een thuis te bieden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.