Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

VWS: ‘Geen grote knelpunten met 10-uursmaatregel pgb’

De 10-uurs maatregel voor het persoonsgebonden budget (pgb) levert geen grote knelpunten op. Dat meldt staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) vandaag aan de Kamer. De belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget Per Saldo ziet echter wel degelijk problemen vanwege de maatregel.
VWS: ‘Geen grote knelpunten met 10-uursmaatregel pgb’
Foto: ANP Photo, Roos Koole

Mensen met een AWBZ-indicatie voor begeleiding die daar minder dan 10 uur per week gebruik van maken, moeten sinds vorig jaar aankloppen bij reguliere instellingen voor zorg. Uit een monitor van VWS blijkt dat vorig jaar ongeveer zeshonderd mensen naar de Helpdesk van Per Saldo hebben gebeld om aan te geven dat ze geen gepaste zorg konden vinden bij een intramurale aanbieder. Voor dertig casussen zijn in oktober zorgkantoren, Per Saldo en het ministerie van VWS bij elkaar gaan zitten om oplossingen te vinden. Oplossingen zoals onderaannemerschap, waarbij de zzp’ers die flexibele zorg verlenen in opdracht van een reguliere AWBZ-aanbieder gaan werken. Uiteindelijk is voor 25 van de dertig mensen een oplossing gevonden. Met dit resultaat is de staatssecretaris tevreden.

Probleemgeval

Per Saldo-directeur Aline Saers is echter niet tevreden. ‘Inmiddels is die groep van dertig probleemgevallen uitgegroeid tot bijna honderd casussen. De groep mensen waarvoor zorgkantoren echt met het handen in haar zitten om gepaste zorg te vinden, blijft alsmaar groter worden. Wij willen dat er voor die mensen, als onderaannemerschap niet geregeld kan worden, alsnog een pgb-constructie mogelijk is.’ Volgens Saers zitten tussen de mensen waarvoor geen passende zorg gevonden kan worden veel mensen met een zware zorgvraag. 'De 10-uursgrens lijkt te duiden op lichte zorg. Maar er wordt zo gerekend dat een dagdeel van vier uur telt als één uur zorg. En de uren van de functie 'kortdurend verblijf' worden helemaal niet geteld. Zo vallen dus veel meer zware gevallen onder die tien uur dan je in eerste instantie zou denken.'

Momentopname

Saers stelt ook vraagtekens bij de tevredenheidcijfers die uit de monitor van VWS naar voren komen. Slechts vijf procent van de doelgroep is volgens de monitor ontevreden. Van de mensen die aangeven toch liever een pgb te willen, is 13 procent niet tevreden over hun begeleiding. ‘Die vraag heeft is gesteld op het moment net nadat er zorg geregeld is. Veel mensen zijn dan nog best tevreden. Eventuele problemen zullen echter later naar boven komen, in de loop van de zorgverlening. De monitor die VWS nu presenteert is een momentopname, terwijl wij nog veel mensen verwachten die geen passende zorg kunnen vinden.’ Per Saldo presenteert volgende week een eigen onderzoek naar de 10-uursmaatregel.

Of registreer u om te kunnen reageren.