Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Boze orthopeden verwijten Igz ‘spierballentaal’

Het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de metaal-op-metaal heupen is de orthopedisch chirurgen totaal in het verkeerde keelgat geschoten.
Boze orthopeden verwijten Igz ‘spierballentaal’

‘De Inspectie is als een trein over ons heen gedenderd’, zegt bestuursvoorzitter Jan Verhaar, van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.

Buitengesloten

De NOV is niet geconsulteerd door de Inspectie en het heeft definitieve rapport alleen onder embargo gekregen. Het verwijt dat de orthopedisch chirurgen de Inspectie eerder had moeten informeren over de problemen met de metaal-op-metaal heupen is onterecht, zegt Verhaar: ‘Juist de Inspectie heeft op zijn handen gezeten.’

Nederland gidsland

Want de NOV trok naar eigen zeggen anderhalf jaar geleden al aan de bel. Toen bleek dat er bij tien tot vijftien procent van de patienten binnen vijf jaar alweer een hersteloperatie moest plaatsvinden. Veel patienten kregen last van microscopisch kleine metaaldeeltjes die losraakten van de prothese. Verhaar: ‘Deze heupprotheses hebben minder slijtage dan andere, maar de reactie op de afgesleten deeltjes is heel heftig.’ De NOV is volgens Verhaar de eerste orthopedische vereniging  in Europa geweest die adviseerde te stoppen met de metaal-op-metaal heupen. Zo ver ging de Europese vereniging van orthopedisch chirurgen niet. ‘Wij waren notabene gidsland in Europa. Dit is buitengewoon verdrietig voor de patienten die het overkomt en daarom hebben wij in januari 2012 gezegd dat we ermee moesten stoppen.’

Late reactie Igz

Verhaar vindt dat de Inspectie ‘spierballentaal’ gebruikt. Er moet een veldnorm komen en een register waarin staat welke patient welke heupprothese heeft gekregen. Dat register is er al lang, zegt Verhaar. Dat heeft de NOV namelijk al zelf opgezet. Inmiddels staat 95 procent van de patienten geregistreerd. Verhaar: ‘Dat de Inspectie nu onze veldnorm voor heupprotheses overneemt, is heel fijn maar dat had ook anderhalf jaar geleden al gekund.’ De NOV pleit voor strengere marktcriteria voor de toelating van nieuwe producten. Ook de voorlichting aan patienten zal verbeteren. De orthopedisch chirurgen steken de hand ook in eigen boezem: ‘Wij hebben teveel geloof gehecht aan het concept dat je jonge mensen konden helpen met een lang meegaande heupprothese. Onze hoop op verbetering was te groot.’

Eén reactie

  • Amiz Delft

    De Overheid versus Het Veld. Omdat de Minister het vaak aan Het Veld overlaat, dient deze casus eens goed te worden uitgezocht, waar de schoen wringt. Anders gaat de visie van de Minister niet werken en krijgen we een hard tegen hard relatie.

Of registreer u om te kunnen reageren.