Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Toezicht Ruwaard van Putten opgeheven

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis staat niet langer onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Het ziekenhuis heeft volgens de inspectie de essentiële processen goed georganiseerd en geborgd, daardoor voldoen ze weer aan de eisen van verantwoorde zorg.
Toezicht Ruwaard van Putten opgeheven
Foto: ANP - Arie Kievit

Het Ruwaard van Putten werd vorig jaar november onder verscherpt toezicht gesteld toen bleek dat het aantal sterfgevallen op de afdeling cardiologie in 2010 erg hoog lag. Daarna kwamen er veel problemen binnen het ziekenhuis. De afdeling cardiologie werd gesloten, cardiologen werden ontslagen en een klachtenmeldpunt van de Stichting Hartpatiënten Nederland stond roodgloeiend.

Verbeteringen

Inmiddels is de zorg weer op orde in het ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft gewerkt aan aangescherpte afspraken op het gebied van complicatieregistratie, hoofdbehandelaarschap, dossiervoering, verslaglegging, zorg rondom het levenseinde en supervisie arts-assistenten. De IGZ trekt de conclusie dat de omvang van het Ruwaard van Putten en de beperkte financiële ruimte in een dergelijke crisis minder faciliteiten en middelen geven dan in een groter ziekenhuis. ‘Het Ruwaard heeft maximale inzet heeft getoond om de beschikbare middelen efficiënt in te zetten, de juiste maatregelen te treffen en de crisisbeheersing en nazorg aan nabestaanden en patiënten zo goed mogelijk te laten verlopen’, aldus het oordeel van de inspectie.

Toekomst ziekenhuis

De raad van bestuur blijft toezien op de strikte naleving van regels en protocollen rondom de geleverde patiëntenzorg. Er is veel aandacht voor de voorlichting van en communicatie met patiënten, medewerkers in de zorg, en zorginstellingen in de regio. De IGZ blijft het komende half jaar erop toezien dat de verbeteringen stand houden en houdt intensief toezicht, mede gezien de onzekere toekomst van het ziekenhuis. Bestuursvoorzitter Gerrit Jan van Zoelen: ‘Ik ben trots op onze medewerkers. In een tijd waarin de toekomst van het ziekenhuis onzeker is, hebben we gezamenlijk het ziekenhuis naar een hogere kwaliteit gebracht. Hiermee is ons ziekenhuis sterk verbeterd en heeft het alle veiligheidstoetsen doorstaan.’ Zoals eerder bericht, blijft het Ruwaard niet als zelfstandig ziekenhuis voortbestaan. Samen met overnamekandidaten wordt er gezocht naar een toekomstbestendige invulling van de zorg.

Of registreer u om te kunnen reageren.