Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Behandeling huidkanker nog maar in 14 ziekenhuizen

Minister Schippers heeft acht gespecialiseerde melanoomcentra aangewezen en zes partnerziekenhuizen. Zij heeft dit gedaan op advies van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie.
Behandeling huidkanker nog maar in 14 ziekenhuizen
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Concentratie van de behandeling van kwaadaardige huidkanker is nodig omdat de medicijnen erg duur zijn. Tot voor kort waren er weinig behandelmogelijkheden maar recent zijn er twee middelen op de markt gekomen die wel effectief zijn. Voor optimale  toepassing is specifieke kennis en ervaring nodig. Daarom hebben de beroepsorganisaties van specialisten op concentratie aangedrongen.

Blauwdruk voor toekomst

Op 1 juli gaat een registratie van de behandeling van huidkanker van start. Dit wordt gedaan door het Dutch Institute for Clinical Auditing dat ook zorgt voor kwalitatief goede registraties. Het Integraal Kankercentrum Nederland draagt zorg voor de validatie van de gegevens. DICA noemt de registratie een ‘blauwdruk voor de toekomst’. Voor het eerst zijn het beroepsorganisaties zelf die gezamenlijk vragen om een registratie van de werking van nieuwe geneesmiddelen tegen huidkanker. Ze werken daarin samen met ziekenhuizen, farmaceutische industrie, overheid en patiëntenorganisaties. Om de werking van de medicijnen te kunnen volgen, gaan zij met DICA het gebruik, de effectiviteit en de doelmatigheid ervan bij de patiënten monitoren.

De ziekenhuizen

De centrumziekenhuizen voor patiënten met een uitgezaaid melanoom zijn:  Universitair Medisch Centrum Groningen,  Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen, Universitair Medisch Centrum Maastricht, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Leids Universitair Medisch Centrum,  VU Medisch Centrum Amsterdam en het NKI/Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis Amsterdam. De partnerziekenhuizen zijn: Medisch Centrum Leeuwarden,  Medisch Spectrum Twente in Enschede, Isala Klinieken in  Zwolle,  Amphia Ziekenhuis in Breda, Maxima Medisch Centrum in  Veldhoven en  Atrium Medisch Centrum in Heerlen.

Of registreer u om te kunnen reageren.