Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vergunning vereist voor fusie Lievensberg en St. Franciscus

Mark van Dorresteijn
De fusie tussen het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom en het St. Franciscus Ziekenhuis te Roosendaal zorgt mogelijk voor beperking van keuze voor patiënten en zorgverzekeraars. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na een verkennend onderzoek.
Vergunning vereist voor fusie Lievensberg en St. Franciscus

De uitspraak van de ACM betekent dat de ziekenhuizen een vergunning van de ACM nodig hebben om te mogen fuseren. Als de ziekenhuizen besluiten een vergunning aan te vragen, volgt  onderzoek door ACM naar de gevolgen van de fusie voor patiënten en zorgverzekeraars.

Keuzemogelijkheid

Na de fusie krijgen de ziekenhuizen een sterke positie in West-Brabant. Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM:  ‘Uit het tot nu toe verrichte onderzoek blijkt dat patiënten van deze ziekenhuizen, het andere ziekenhuis als eerste of tweede alternatief zien. De fusie vermindert daarom de keuzemogelijkheden voor deze patiënten en de zorgverzekeraars.’

Zorgverzekeraars

Een belangrijke vraag in het eventuele vervolgonderzoek is of de zorgverzekeraars in staat zijn om voor hun verzekerden een zo goed mogelijke prijs/kwaliteit voor de zorg te bedingen bij het fusieziekenhuis. De zorgverzekeraars zijn hier optimistisch over. De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) heeft vanuit haar landelijke visie ACM vooralsnog laten weten dat zij hieraan twijfelt.

Indienen vergunningsaanvraag

De ziekenhuizen beogen met hun fusieaanvraag kwaliteit en een breed zorgaanbod voor de patiënten in de regio voor de langere toekomst te behouden. Bestuurders Janneke van Vliet van Franciscus en Hans Ensing van Lievensberg hadden het ACM antwoord wel verwacht, maar gehoopt dat de fusieaanvraag via een meldingsprocedure afgerond zou kunnen worden. “Het besluit is gebruikelijk, zoals wij gezien hebben bij eerdere fusieplannen van ziekenhuizen. Onze fusieplannen zijn tijdens de meldingsfase verder uitgewerkt en zullen ons in de vergunningfase helpen op weg naar één ziekenhuisorganisatie in West-Brabant.” Om zo min mogelijk tijd te verliezen in de tweede fase zal de vergunningsaanvraag binnen enkele weken bij de ACM worden ingediend.

Beoordeling fusie

ACM beoordeelt bij fusies en overnames of er een machtspositie ontstaat of wordt versterkt. Een dergelijke machtspositie kan nadelige gevolgen hebben voor de prijs, kwaliteit en diversiteit van het aanbod. ACM kan in dat geval voorwaarden verbinden aan een fusie of een fusie verbieden. Het is verboden een concentratie tot stand te brengen voordat ACM hiervoor toestemming gegeven heeft.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.