Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NVZ keurt houding Achmea af

De NVZ vindt de manier waarop Achmea ziekenhuizen onder druk zet mee te werken met de voorgenomen inspectierondes, niet prettig. Woordvoerder Wouter van der Horst: ‘Ik krijg er een naar gevoel bij.’
NVZ keurt houding Achmea af
Foto: Stockxchng

Achmea liet vorige week weten dat ziekenhuizen die hun medewerking weigeren en geen inzage geven in gegevens, zoals sterftecijfers, zichzelf verdacht maken.

Geen drukmiddel

De NVZ vindt dat de zorgverzekeraar ‘natuurlijk’ het recht heeft om namens de patiënt te weten hoe de kwaliteit van zorg is. Als een ziekenhuis samen met een zorgverzekeraar overeenstemming heeft bereikt over de manier waarop de inspecties plaatsvinden, is het niet aan de NVZ om daar iets over te zeggen, vindt Van der Horst. Maar het moet wel in verhouding zijn: ‘Het mag niet leiden tot een klem in de eerstvolgende contractonderhandelingen.’

Edith Schippers enthousiast

Minister Schippers toonde zich dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer een groot voorstander van het idee dat een zorgverzekeraar persoonlijk gaat controleren of een ziekenhuis zich aan de afspraken houdt. Schippers: ‘Vindt u het gek dat een zorgverzekeraar die afspraken maakt over kwaliteit even gaat kijken of het wel echt gebeurt?’ Tweede Kamerleden van de SP en PvdA nemen het standpunt in dat Inspectie een publieke taak is die door de Inspectie voor de Gezondheidszorg moet worden uitgevoerd. Schippers stelt dat de taak van de Inspectie is om de algehele kwaliteit te controleren. Het staat zorgverzekeraars vrij om extra kwaliteitsafspraken te maken. Ze moeten dan ook de mogelijkheid krijgen om te zien of een specialist zich wel aan de richtlijnen houdt, vindt de minister: ‘We moeten hier blij mee zijn. Eerlijk gezegd, verbaast het me dat het nu pas gebeurt.’

Zorgverzekeraars

De plannen van Achmea krijgen vooralsnog weinig navolging. Zorgverzekeraar CZ is niet van plan om zelf ook ziekenhuizen te gaan inspecteren: ‘Dat is niet de rol van een zorgverzekeraar. Daar gaat de Inspectie over.’ ’ Coöperatie VGZ heeft ook geen plannen in die richting, zegt de woordvoerder: ‘Wij gaan geen controleteams formeren. De gegevens die ziekenhuizen aanleveren, worden besproken tijdens de zorginkoopgesprekken. Die houden wij door het jaar heen.’

8 reacties

 • Jan C

  Toen ik de zorgverzekeraar een aantal onnodige verspillingen en mogelijke fraude in de stomawereld meedeelde, kreeg ik niet eens een meedenk-reactie terug.

 • het kan beter

  Achmea heeft een afwijzing van NZA ontvangen, maar toch Achmea heeft deze list bedacht om ziekenhuispersoneel te controleren. Het wordt wachten op de tweede grote verzekeraar die in andere bewoordingen hetzelfde presteert als Achmea. De marktwerking in de zorg creeert nog steeds veel profiteurs. De bovenkant rekent zich persoonlijk rijk en de uitvoerde werkers moeten het stellen met ergenissen van het niet medisch management. Waar is de ethiek en de moraal. Overheid neem het voortouw, durf gezamelijk te kiezen! en kies voor 'eerlijke zorg aan de naasten' ipv het toestaan van bonussen als uitvloeisel van de marktwerking!

 • gfdekker

  Verzekeringen geleiden geldstromen die naar hen toestromen vanuit de beurzen van mensen die goede zorg wensen. Is de bedding van de inspectie waterdicht genoeg om die goede zorg voor de mensen te realiseren samen met de regelende en controlerende overheid? Of hebben de verzekeringen een eigen verantwoordelijkheid om verspilling tegen te gaan? Zo ja, wat zijn dan de heldere criteria en het toelaatbaar instrumentarium waardoor duidelijk wordt wat de verzeringen wel en wat zij niet moeten toetsen en bijsturen? Geef ons zo'n overzichtje. Want indien de verzekeringen onze gelden niet voldoende mogen volgen en beheren zit ik over 30 jaar zeker in een vervallen bejaardenoord met een roestige rollator die meelevende chinezen of angolezen hebben opgestuurd...

 • Jan C

  Het is toch niet te geloven. De (ziekenhuis) zorg is zover gedaald dat Achmea gaat kijken of het personeel wel goed werkt en de werkzaamheden goed worden uitgevoerd. Weer klopt mijn zin: In de zorg is alles -- zeker financieel -- maar dan ook alles mogelijk.
  Het is of mijn Autoverzekering 1 of 2 keer per maand met mij meerijdt of ik wel veilig genoeg en degelijk genoeg met mijn auto rijd.
  Kun je zien wat de kwaliteit is van de bestuurders en het management: zelfs dat kunnen ze nog niet regelen voor 3 a 4 keer de balkenende norm.
  Wat een verschrikkelijk land.

 • Jan C

  Dat is de straf dat je ze voorheen een vinger hebt gegeven; onze cultuur is -- terwijl we snel andere culturen veroordelen -- dat we dan de hele hand pakken.
  Je zou bij zulke exorbitante salariering meer verstand verwachten van de zorgbestuurders. Jammer, ook voor de patienten.

 • adje rem

  Wordt de wet op de zo veel en vaak geroemde PRIVACY hier niet geschonden ? Anders kan deze wet toch ook hier te pas en te onpas weer ge- en misbruikt worden ? ?

 • DGo

  Vanuit Achmea zal het altijd om de financiële kant blijven gaan. Is ook niet zo vreemd, van de (medisch) inhoudelijke heeft Achmea natuurlijk geen verstand.

 • ArendJanP

  Achmea maakt met Zorgaanbieders afspraken over gepast gebruik en doelmatig (=rechtmatig) declareren. De audits zijn bedoeld om vast te stellen of de inkoopafspraken worden nageleefd. We sluiten miljoenencontracten en daarbij hoort ook professioneel contractmanagement. Hiermee gaan we niet op de stoel van de Inspectie of de arts zitten, maar sluiten aan bij de afspraken die we zelf eerst met elkaar hebben gemaakt.

  Als steunen op de ao/ic verklaringen van ziekenhuizen niet kan, moeten we andere controleinstrumenten inzetten om de declaratiegegevens te controleren. Dat wordt maatschappelijk van ons verwacht.

  Zie ook: http://www.intelligence2integrity.nl/ontbijtsessie/

Of registreer u om te kunnen reageren.