Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Psychopaten kunnen wel meeleven met anderen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Mensen met een psychopathische persoonlijkheidsstoornis kunnen zich wel degelijk inleven in anderen maar doen dit niet spontaan. Dat tonen onderzoekers van het UMC Groningen en het Nederlands Herseninstituut aan in een onderzoek dat vandaag in het tijdschrift “Brain” is gepubliceerd.
Psychopaten kunnen wel meeleven met anderen
Foto: UMC Groningen

Psychopaten staan bekend als sluw, charismatisch en meedogenloos. Het lijkt erop dat niet zozeer een gebrek aan empathie het probleem is, maar meer nog het vermogen om dit actief ‘in te schakelen’.

MRI-scan

Twintig criminelen met de diagnose psychopathologie ondergingen hersenonderzoek in een MRI-scan. Eerst kregen de deelnemers filmpjes te zien, waarin twee personen elkaars handen op een liefkozende, afwijzende, pijnlijke of neutrale wijze aanraakten. Vervolgens kregen de deelnemers opnieuw de filmpjes te zien, deze keer met de instructie om zich in te leven in de gevoelens van een van de personen in het filmpje. In het laatste deel ervoeren de deelnemers de handaanrakingen zelf door ze samen met een van de onderzoekers daadwerkelijk uit te voeren.

Hersenactiviteit

Wanneer de deelnemers zonder specifieke instructie naar de filmpjes keken, bleken de hersengebieden die betrokken zijn bij beweging, emotie en aanraking inderdaad minder actief in vergelijking met de controlegroep. In de situatie dat de deelnemers de opdracht kregen om zich in te leven in de gevoelens van een van de personen in de filmpjes was er echter nauwelijks verschil in activiteit in dezelfde hersengebieden vergeleken met de controlegroep. Dit suggereert dat mensen met psychopathie wel de capaciteit hebben om zich in te leven in de gevoelens van anderen, maar dit spontaan minder sterk doen. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of zij daadwerkelijk in staat zijn om zelf hun empathisch vermogen aan- en uit te schakelen, afhankelijk van de sociale situatie waarin zij verkeren.

Mannelijke criminelen

Psychopathie is een persoonlijkheidsstoornis die voorkomt bij één procent van de bevolking en bij tien procent van de mannelijke gevangenispopulatie. Misdadigers met de diagnose psychopathie vormen een bedreiging voor de samenleving omdat zij een grotere kans hebben om anderen schade toe te brengen en dat opnieuw te doen na hun vrijlating. Therapeuten die werken met mensen met psychopathie zouden zich misschien beter kunnen richten op het spontaan benutten van het empathisch vermogen dan op het ontwikkelen ervan, zo suggereren de onderzoekers.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

3 REACTIES

  1. Ik denk in houte klazen, heb nog nooit zo een toestand van gerommel in de ruimte meegemaakt en waar blijft de duidelijke bewoording en de transparantie naar de klieenten, is dit wat bedoelt wordt met zelf redzaamheid en eigen kracht en wat niet al meer.wie helpt mij om hier nog mijn weg in te vinden, groetjes

  2. Lees alle reacties
  3. Sluw, charismatisch en meedogenloos . De kenmerken van psychopathie. Empathie is aanwezig , maar wordt inderdaad alleen EGOCENTRISCH , indien nodig , ingeschakeld. Waarom moest ik toch lachen en denken aan al die tobbestuurders van Amarantis , scholenconglomeraat , van Vestia, woningcoöperatie , van Langeland, Slotervaart e.a., zorginstellingen die zich dankzij de vele reputatiemanagementcursussen NOOIT herkennen in bovengenoemde karaktertrekken , en die zeker niet cognitief zouden worden getransfereerd ter integrale implementatie in ….. tja in wat eigenlijk ? ?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.