Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Putters wil registratie kwaliteit zorgbestuurder

Kim Putters, hoogleraar aan het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit, heeft op 28 juni 2013 een plan gepresenteerd om zorgbestuurders verder te professionaliseren en op te nemen in een kwaliteitsregister. Het idee is bedacht door diverse partijen waaronder de NVZD, VWS en verschillende zorgbestuurders.
Putters wil registratie kwaliteit zorgbestuurder

Het plan behelst een accreditatiesysteem wat uiteindelijk moet leiden tot een kwaliteitsregister van zorgbestuurders. Het systeem richt zich op verbetering van leiderschap, managementstijl, legitimatie van het werk en het verder ontwikkelen van de zorgbestuurder.

Accreditatiesysteem

Om opgenomen te worden in het register moet een zorgbestuurder lid zijn van de NVZD, BCZN of de Vereniging voor Hoger Management in de gezondheidszorg. Ook moet hij peer reviews uitvoeren (beoordelen van collega-bestuurders). Vervolgens moeten er documenten gedeeld worden als een ontwikkelingsplan en 360 graden feedback. In een dialoog met twee auditors bespreekt de bestuurder waar hij staat, wat hij wil bereiken en hoe de omgeving daarover denkt. Als alles goed loopt, krijgt hij de registratie die elke drie jaar vernieuwd moet worden.

Bouw accreditatiesysteem

Het register en de accreditatietoetsen worden samengesteld door de vereniging van bestuurders in de zorg NVZD en de Bestuurders Curatieve Zorg Nederland (BCZN). De partijen hameren op het belang van goed management en leiderschap zichtbaar te maken in de zorg. In totaal werken veertig zorgbestuurders mee als pilotgroep om het plan invulling te geven. Naast de zorgbestuurders werkten ook VWS, verzekeraars, professionals en banken mee. Daarbij zijn de voors en tegens van een accreditatiesysteem afgewogen, zodat het geen 'afvinklijstje' wordt, maar een betekenisvol gesprek tussen de bestuurder en de accreditatiecommissie. Binnen drie jaar willen de partijen groeien naar een stevig accreditatiesysteem.

Eén reactie

  • Jan C

    Weer een club die -- los van een dikke zorg subsidie -- een vette rekening bij de zorg gaat leggen; dat kost dus 2x geld.
    Je wordt horendol als je ziet hoeveel instanties we thans hebben in de zorg, welke zijn ontstaan om dat de instanties daarvoor GEEN ENE MOER DEDEN DAN HEEL VEEL GELD VANGEN.
    Begin nu niet het zoveelste wiel uit te vinden: voer met al die (veel en veels te vele instanties) VOORAL je zorgwerk uit zoals het hoort en houd je verre van het voortdurend graaien in de zorg zonder er iets voor te doen; werk preventief en efficient en vermijd verspillingen; daar heb je geen tijd voor als je weer deelneemt aan deze onzin die bedacht worden omdat veel lieden -- door de crisis -- hun geweldige inkomsten zien verminderen.
    ALLEMAAL LUCHT WAT ZE VERLOPEN.

Of registreer u om te kunnen reageren.