Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Yme Drost onderzoekt aansprakelijkheid IGZ in zaak Jansen Steur

Letselschaderegelaar Yme Drost start een onderzoek naar de mogelijkheden om de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) mede civielrechtelijk aansprakelijk te stellen voor schade van ex-patiënten van de voormalig neuroloog Jansen Steur. Aanleiding daarvoor is een scriptie van zijn dochter Willemijn Drost.
Yme Drost onderzoekt aansprakelijkheid IGZ in zaak Jansen Steur

Volgens Drost lijkt civielrechtelijke aansprakelijkheid van de IGZ in een concreet geval mogelijk te zijn. ‘Mijn dochter betoogt in haar masterscriptie dat als de IGZ door een toerekenbare onrechtmatige daad schade heeft veroorzaakt, zij voor haar inadequaat ingrijpen of nalaten aansprakelijk dient te worden gehouden.’

Falend toezicht

In een of twee gevallen lijkt dit volgens Drost het geval te zijn. Het gaat in deze gevallen om mensen die niet al eerder een schadevergoeding hebben ontvangen. ‘Nu kan ook de IGZ als organisatie mogelijk juridische stappen tegemoet zien. Dat is wat ander dan individuele inspecteurs die op persoonlijke titel door de tuchtrechter beoordeeld worden. De aansprakelijkheidskwestie is belangrijk omdat de IGZ ondanks diverse meldingen en waarschuwingen in de zaak rond Jansen Steur verzuimd heeft om in te grijpen. Daarmee heeft de inspectie zich niet alleen schuldig gemaakt aan falend toezicht, ook heeft de inspectie zodoende bijgedragen aan de schade die patiënten hebben opgelopen’, aldus Drost.

2 reacties

  • streekhout

    Ook ik heb twee jaar geleden in mijn afstudeerscriptie de mogelijkheid van civiele aansprakelijkheid van IGZ in deze casus onderzocht, maar moest concluderen dat er nogal wat haken en ogen aan zitten voordat een rechter deze aansprakelijkheidsclaim zal honoreren. Ik blijf de zaak echter met belangstelling volgen!

  • adje rem

    Het onderzoeksprogramma ARGOS heeft ook nog wel een ''leuk'' vaatchirurgisch zaakje om mee te nemen. Falende ziekenhuisbestuurders , die mogelijk ook hoofdelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden ? ? Zou wel eens goede jurisprudentie kunnen opleveren voor alle instellingsbestuurders en zogenaamde toezichthouders . Sterkte en SUCCES gewenst , Yme Drost.

Of registreer u om te kunnen reageren.