Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Fast Track operatie reduceert ligdagen

Orthopeden van het TweeSteden ziekenhuis gaan aan de slag met een korter herstelprogramma waardoor patiënten met nieuwe knie of heup binnen drie dagen naar huis kunnen. Het St. Elisabeth Ziekenhuis voert de nieuwe werkwijze later dit jaar in.
Fast Track operatie reduceert ligdagen

De orthopeden van beide Tilburgse ziekenhuizen hebben een samenwerkingsverband en hebben Fast Track gezamenlijk opgezet. Bij Fast Track operaties gebruiken de orthopeden een vernieuwd en verbeterd pijnprotocol en laten ze de patiënt vroeger bewegen. Door het verminderen van de postoperatieve pijn kan de patiënt eerder bewegen en hoeft hij hierdoor minder lang in het ziekenhuis te blijven. Voorlopig is Fast Track alleen geschikt voor relatief gezonde patiënten die weinig medicijnen gebruiken.

Afname complicaties

Door het nieuwe pijnprotocol en toevoeging van lokale verdovingstechnieken is de patiënt fitter en sneller mobiel, zodat hij op de dag van de operatie al start met bewegen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit tot een afname van complicaties leidt. Tachtig procent van de patiënten kan op de tweede dag na de operatie naar huis, terwijl patiënten met een nieuwe knie of heup tot voor kort gemiddeld vijf dagen in het ziekenhuis verbleven.

Samenwerking

‘Om Fast Track te kunnen laten slagen, is samenwerking in het hele behandelend team (orthopedisch chirurg, anesthesist, fysiotherapeut, verpleegkundige) noodzakelijk. Iedereen heeft daarom zijn manier van werken aangepast, in het belang van een sneller en beter herstel van de patiënt’, aldus de orthopeden Burgers en Van den Boom van het TweeSteden ziekenhuis.

Actieve houding

Voorheen hadden patiënten een veel passievere rol in hun eigen herstel. Men lag veel op bed en het revalideren werd langzaam uitgebreid. Dit leidde tot een aanzienlijk verlies van spiermassa en kracht, toename van complicaties en een relatief lang verblijf in het ziekenhuis. Sinds enkele jaren benaderen beide Tilburgse ziekenhuizen de patiënt niet als “ziek”, maar gaan juist uit van wat de patiënt allemaal wel kan. Herstel vraagt een actieve houding, inzet en doorzettingsvermogen. De patiënt verblijft zo min mogelijk in bed en heeft overdag zijn eigen kleren aan. De patiënt slaapt in principe op een kamer met patiënten die hetzelfde traject volgen. Ook is een speciaal ingerichte huiskamer op de verpleegafdeling aanwezig. Uit ervaring weten de behandelaren dat patiënten een groepsbenadering erg op prijs stellen. Op deze manier leren patiënten met een nieuwe knie- en heupprothese van elkaar en vinden ze ook steun bij elkaar.

3 reacties

  • Jaap van den Heuvel

    Goed nieuws. Wij doen dit in Het Reinier de Graaf Gasthuis al jaren dankzij een mooi Lean Six Sigma project en de inzet en innovaties van onze orthopeden. Het werkt fantastisch en is heel goed voor de patienten.

  • adje rem

    Beste Teceer , uiteraard is dit een advertorial. Marktwerking ! ! ? de restnis voor de WMO ..

  • Teceer

    dit lijkt een positieve ontwikkeling. wel moet duidelijk worden wat de kortere ligtijd in het ziekenhuis betekent voor de verzorging thuis, voordat het ziekenhuis zich rijk kan rekenen ten koste van patiënt, mantel- en thuiszorg.

Of registreer u om te kunnen reageren.