Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

IGZ: boek open over onderzoek gehandicaptenzorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is het niet eens met conclusies in de media en informeert op haar website over de gang van zaken bij het onderzoek naar misstanden in de gehandicaptenzorg. Aanleiding is het overlijden van een bewoonster van zorginstelling Novo. De Inspectie benadrukt dat de kwaliteit van de gehandicaptenzorg algemeen niet is verslechterd.
IGZ: boek open over onderzoek gehandicaptenzorg
Foto: IGZ

De Inspectie voor de Gezondheidsheidszorg acht het noodzakelijk haar onderzoek naar het overlijden van een bewoonster van zorginstelling Novo in Groningen voor het publiek inzichtelijk te maken. Kennelijk omdat de berichtgeving in de media over de onderzoeken van de Inspectie naar misstanden in de gehandicaptenzorg, de rol van de IGZ niet goed over het voetlicht brengt.

Overlijden

Op 5 en 13 augustus besteedde het televisieprogramma Nieuwsuur aandacht aan misstanden in de gehandicaptenzorg in het algemeen en bij Novo in het bijzonder. Begin 2012 overleed een bewoonster van Behandelcentrum Onnen van Novo, een instelling voor verblijf en behandeling van (licht) verstandelijk gehandicapte volwassenen. Nieuwsuur onderzocht de toedracht van het overlijden van de bewoonster en de rapporten van de onaangekondigde bezoeken van de Inspectie.

Conclusie

De IGZ is het niet eens met de conclusie van Nieuwsuur en schrijft op haar website: ‘Overigens ondersteunt IGZ niet de conclusie van Nieuwsuur dat de gehandicaptenzorg sinds 2007 is verslechterd. In 2007 werd op een andere wijze toezicht gehouden dan nu. Cijfers uit deze periode kun je dan ook niet zomaar vergelijken met cijfers uit latere jaren.’

Overzicht

De Inspectie geeft ook een overzicht van wat zij heeft gedaan naar aanleiding van het overlijden van de bewoonster bij Novo.

Carolien Stam

4 reacties

 • adje rem

  Wederom blijkt de igz meer bezorgd om de eigen ''reputatie'' dan om een betere ZORGVERLENING te bevorderen . Zowel Nieuwsuur, brandpunt als wel Argos hebben tenenkrommende uitzendingen verzorgd van het verwijtbaar feilen van de igz , vooral onder de weggepensioneerde , door Radar als leugenaar te kijk gezette voorzitter v.d.wal in de sloot .

 • martine

  De IGZ is op zijn tenen getrapt.
  Zelf heb ik langdurig in de gehandicaptenzorg gewerkt en ik weet dat de bevindingen van nieuwsuur waar zijn .De zorg is wel degelijk verslechterd met minder bekwaam personeel, die naast hun baan ook nog een bijbaan moeten hebben om financieel rond te komen. Wil de IGZ beweren dat de zorg verbeterd is kom dan maar met feiten.
  De bewoners hebben met veel wisselende krachten te maken die anders opgeleid zijn. Als je namelijk geen werk hebt of iets anders bent dan kun je altijd nog terecht in de zorg, zo ziet de regering dat.
  Ik vind verzorgen voor kwetsbare mensen wel degelijk een beroep!
  Ik kan zo een aantal verslechteringen op noemen namelijk uitgeklede basiszorg is soms niet eens van toepassing!

 • Jan C

  Ik vind dat ik vrij goed ingevoerd ben in de zorg en mij is niets afwijkends opgevallen in uitlatingen van Nieuwsuur; ook de 60 procent ondermaats in de zorginstellingen klopt aardig met mijn bevingen.
  Verder had het bestuur, hoofdbestuur en Raad v Toezicht van NOVO geluk dat ze niet bij mij door de straat liepen!!!

 • Keesmarges

  IGZ bevestigt nu de gang van zaken bij NOVO zoals die in de media zijn gekomen, met name Nieuwsuur. Alleen in de laatste vier regels spreken ze de algemene conclusies van Nieuwsuur over de VG zorg tegen.

Of registreer u om te kunnen reageren.