Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Vier UMC's mogen protonentherapie aanbieden

Bij vier universitair medische centra (umc’s) in het land wordt het binnenkort mogelijk om protonentherapie te volgen.
Vier UMC's mogen protonentherapie aanbieden

Protonentherapie is een nieuwe vorm van radiotherapie die gebruikt kan worden in de behandeling van specifieke vormen van kanker. In Nederland bestaan nu nog geen faciliteiten om protonentherapie aan te bieden. De nieuwe Regeling protonentherapie maakt de verlening van maximaal vier vergunningen mogelijk, op grond van de Wet op bijzondere medische verrichtingen, voor protonentherapie met een behandelcapaciteit van in totaal 2200 patiënten.

Ruimte

Er is ruimte voor een aanbieder in het noorden van Nederland, twee in de Randstad en een in het zuiden. De vergunningprocedure staat alleen open voor umc’s of instellingen die een samenwerkingsverband hebben met een umc. Het ministerie heeft daarvoor een regeling met vergunningvoorwaarden opgesteld. De umc's moeten de vergunning nog wel aanvragen. Dat kan tot eind van de maand.

Of registreer u om te kunnen reageren.