Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ambulances rijden sneller dan gedacht

Ambulances zijn sneller met hun patiënt bij een ziekenhuis dan tot nu toe werd aangenomen. Daardoor vallen veel minder mensen buiten de 45-minutennorm dan gedacht.
Ambulances rijden sneller dan gedacht
Foto: ANP/Lex van Lieshout

In 2011 dacht men nog dat zo’n vijftig duizend mensen niet binnen 45 minuten spoedeisende hulp konden krijgen. Dat blijken er nu de helft te zijn, overeenkomend met 0,15 procent van de Nederlandse bevolking.

Deze conclusie volgt uit een nieuw rekenmodel van de rijtijden van ambulances. Minister Schippers schrijft dit in een Kamerbrief.

Minder 'gevoelige' ziekenhuizen

Het aantal ‘gevoelige’ ziekenhuizen is door de nieuwe gegevens afgenomen van 26 naar acht. Een ziekenhuis is gevoelig in VWS-terminologie als er bij sluiting van een locatie meer mensen niet binnen 45 minuten kunnen worden bereikt door de ambulance. Niet alleen snellere rijtijden, ook tien extra ambulance standplaatsen zorgen voor een betere bereikbaarheid van spoedeisende hulp afdelingen.

Minder mensen buiten de norm

Het rijtijdenmodel anno 2013 meet een jaar lang ambulancesnelheden binnen alle 25 ambulancevervoer regio’s. Het in 2011 gebruikte model was gebaseerd op een meting van gedurende zes weken in acht regio’s. Daardoor kon het dat in 2011 een aantal van 49 950 mensen buiten de 45-minutennorm viel, terwijl het er nu nog 24 400 zijn. Dit zijn volgens de nieuwe doorrekening bewoners van de Waddeneilanden, een postcodegebied van de Noord Groningse gemeente De Marne en van de gemeente Baarle-Nassau, op de grens van Noord Brabant en België.

Eén reactie

  • ekmbeukers

    Lag die norm niet lang geleden niet bij veel minder minuten ????

Of registreer u om te kunnen reageren.