Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Philips sluit partner-deals met ziekenhuizen

Philips transformeert zich van aanbieder van producten tot technologiepartner die ziekenhuizen helpt de zorg efficiënter en kwalitatief beter te maken. Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is het zevende ziekenhuis waarmee een partnerschap wordt gesloten.
Philips sluit partner-deals met ziekenhuizen
Foto: Philips

Met het Medisch Centrum Leeuwarden is een tienjarige overeenkomst afgesloten. De afdeling cardiologie van het ziekenhuis zal als eerste in Nederland beschikken over de nieuwste generatie ultrasound-apparatuur EPIQ, waarmee het mogelijk is om realtime betrouwbare 3D-opnames te maken van het hart. Daarmee kunnen betere diagnoses worden gesteld. De oude apparatuur wordt niet afgeschreven, maar krijgt een andere functie binnen het ziekenhuis. Het partnership biedt het MCL de zekerheid dat het altijd over de meest geavanceerde technologie beschikt. Ook heeft het MCL financiële zekerheid. Het betaalt tien jaar lang een vast bedrag.

Verschillende vormen van partnership

Eerder sloot Philips dergelijke contracten met Orbis (Sittard), Rijnstate (Arnhem), de Maartenskliniek (Nijmegen), Isala Klinieken (Zwolle), het Maasziekenhuis (Boxmeer) en het Rijnland Ziekenhuis (Leiderdorp). De contracten variëren in constructie. Sommige ziekenhuizen huren de apparatuur. De overeenkomsten met Rijnstate en Isala gaan het verst. Deze ziekenhuizen hebben voor al hun techniek een Philips-oplossing.

Meer dan technische oplossingen

'We bieden meer dan alleen technische oplossingen. We geven een technisch all-in pakket van advies, ondersteuning, onderhoud, training en om de zorg te verbeteren en effieciënter te maken. We willen dat Nederlandse ziekenhuizen kiezen voor Philips en niet voor Siemens', zei Philips-CEO Frans van Houten op vrijdag 30 augustus bij een persconferentie op het hoofdkantoor in Amsterdam. 'Als je alleen maar technische producten aanbiedt, bied je minder meerwaarde en ben je uiteindelijk ook minder winstgevend.'

Betere medische uitkomsten

Philips zoekt steeds meer naar samenwerking met medisch specialisten en ziekenhuizen om de zorg beter en efficiënter te maken. Nieuwe technische producten worden samen met medisch specialisten ontwikkeld. Van Houten: 'Wij willen met onze technische kennis helpen de zorg efficiënter en beter te maken. Onze vernieuwingen helpen om betere medische uitkomsten te bereiken. Daarbij zetten we bijvoorbeeld in op techniek die operaties overbodig maakt, zoals het gebruik van ultrasound. Maar we helpen ook met oplossingen buiten het ziekenhuis, om mensen te ondersteunen na ontslag uit het ziekenhuis.'

Passie Frans van Houten

De passie voor innovatie van de Philips topman heeft ook een persoonlijke drijfveer. Van Houten vertelde dat zijn moeder driemaal een tia (een voorbijgaande beroerte) heeft gehad, omdat er bij de diagnose verstoringen in het hart waren gemist.

Philips healthcare speerpunt

Healthcare is een speerpunt van Philips. Met ruim 10 miljard euro behaalt Philips al 43 procent van de omzet uit de gezondheidszorg, met name in de VS en China. Van Houten verwacht dat dit nog groeit. Van sommige nieuwe technieken, zoals ultrasound, verwacht de topman forse groei (meer dan 20 procent). Bij Philips healthcare werken wereldwijd 37.000 mensen, onder wie ook medisch specialisten. (Bart Kiers)

Of registreer u om te kunnen reageren.