Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

VNG niet mee met decentralisatie

Het VNG-bestuur is er uit. Onder de huidige voorwaarden kunnen gemeenten niet meedoen aan de decentralisatie van het kabinet.
VNG niet mee met decentralisatie
Foto: ANP Photo, Phil Nijhuis

'Gemeenten omarmen de gedachte van de decentralisatie nog steeds', aldus VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma. 'Gemeenten zijn al heel ver in de voorbereiding. Maar het voorwaardenpakket zoals het er nu ligt, is ontoereikend voor een verantwoorde invoering van de nieuwe taken. Het moment is dan ook aangebroken dat gemeenten zeggen: op deze manier en onder deze voorwaarden kunnen wij het niet doen.'

Onvoldoende samenwerking verzekeraars

De drie belangrijkste bezwaren van gemeenten bij de huidige voorstellen is ten eerste dat er onvoldoende waarborg is voor samenwerking met zorgverzekeraars. Voor verzekeraars blijft de samenwerking met gemeenten te vrijblijvend met afschuifrisico's als gevolg waardoor burgers van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Financiële risico's

Ten tweede plaatsen de huidige budgettaire kaders, met overgangsrechten voor de burger maar zonder overgangsmaatregelen voor de gemeenten, gemeenten voor niet te dragen financiële risico's.

Regie van kabinet

En ten slotte mist de VNG regie van het kabinet op de drie decentralisaties naar de gemeenten. Het advies van de Raad van State over het wetsvoorstel ondersteunt de bezwaren van de VNG.

Kabinet aan zet

Jorritsma: 'Als het kabinet niet zorgt dat wij op een zorgvuldige en verantwoorde manier onze inwoners kunnen ondersteunen, dan voorspellen we dat zij daar de dupe van worden.' De VNG legt de zorgen nu bij het kabinet neer. 'Wij verwachten een adequate reactie van het kabinet. Het kabinet is nu aan zet.'

Of registreer u om te kunnen reageren.