Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NVZ clasht met zorgverzekeraars over spoedzorg

De ziekenhuizen stellen zich gezamenlijk teweer tegen de spoedzorgplannen van de zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars claimen de regierol maar zijn niet bereid tot dialoog.
NVZ clasht met zorgverzekeraars over spoedzorg
Foto: EPA

'De plannen van de zorgverzekeraars lijken in beton te zijn gegoten', zo schrijft NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy in een vertrouwelijke brandbrief aan André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland.

Geen belangstelling

Zorgverzekeraars tonen in regiobijeenkomsten geen belangstelling voor de plannen die ziekenhuizen zelf hebben met betrekking tot concentratie van complexe spoedzorg. Zelf heeft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen  daar ook een rapport over uitgebracht waarin de eigen kwaliteitsvisie tot uitdrukking komt. De NVZ wil dat deze visie mede als uitgangspunt dient in de gesprekken die de regio's houden over spoedzorg.

Kennisgebrek

Ziekenhuizen storen zich ook aan het gebrek aan inzicht waarvan zorgverzekeraars soms blijk geven als ze het over acute zorg hebben. Ze gaan daarbij voorbij aan de enorme consequenties die het sluiten van een afdeling spoedeisende hulp heeft voor een ziekenhuis. Ook is er niet altijd voldoende medisch inhoudelijke kennis, zeggen de ziekenhuizen. 'Er is weinig gehoor voor de constatering dat vooraf bij klachten nog niet bekend is wat achteraf de juiste diagnose is. '

Sluiting SEH

'Ziekenhuizen zijn bang dat individuele zorgverzekeraars aandringen op sluiting van hun spoedeisende hulpafdelingen', zegt NVZ-woordvoerder Wouter van der Horst:  'Sluiting van een SEH levert uiteindelijk slechts een half procent voordeel op. Voor het betreffende ziekenhuis betekent sluiting dat veertig procent van de inkomsten wegvalt. En is het voor de patiënt wel een vooruitgang? De discussie zou over kwaliteit moeten gaan en dat gaat hij nu niet.'

ZN

Woordvoerder Wouter Kniest van ZN legt uit dat ZN 'in goed overleg met ziekenhuizen en wetenschappelijke verenigingen' een kwaliteitskader heeft ontwikkeld: 'Het is de verantwoordelijkheid van afzonderlijke zorgverzekeraars om de regioplannen te maken. Die gesprekken zijn net begonnen. Wij zullen als ZN vinger aan de pols houden.'

Zorginkoop

Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.
Bekijk het dossier

Eén reactie

 • fred

  Geachte lezer,
  Men vergeet weer,die indruk krijg ik,dat de rol van de huisarts wordt onderschat of gewoon wordt vergeten.
  Wat vinden de huisartsen hiervan.
  Faciliteer de huisartsen en de huisartsenposten.
  En kijk s.v.p. op de site www.stgeerstelijnsklinieken.nl voor een andere practische oplossing.
  Vriendelijke groet.

Of registreer u om te kunnen reageren.