Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Verdeling spoedzorg is politiek spel’

Dat vermoedt Hans de Jong, bestuurder van het Sint Jans Gasthuis in Weert.
‘Verdeling spoedzorg is politiek spel’
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Hij vraagt zich af of inhoudelijke argumenten opwegen tegen 'politieke machinaties'.

Sint Jans Gasthuis

Als het regioplan voor de spoedzorg in Limburg werkelijkheid wordt, blijft er van het Sint Jans Gasthuis weinig meer over: de spoedeisende hulp dicht, geen verloskunde meer, ook geen beroertezorg, geen hartdotters en zelfs de operaties van gebroken heupen moeten naar elders. De Jong: 'Dit is slecht voor bewoners van Weert en omgeving. Zij moeten veel verder reizen, ook voor basiszorg. Een gebroken heup, dat is geen complexe spoedzorg, maar een 'routineklus' voor een chirurg. En dat bedoel ik positief.'

Kostenbesparing

'Zorgverzekeraars hebben het over doelmatigheid, maar het gaat gewoon over geld', zegt De Jong. Dat mag van hem, maar dan wel graag cijfermatig onderbouwd. En dat mist hij in de plannen. 'Het zijn oneliners. Als het goedkoper zou worden of de kosten zouden gelijk blijven, dan wil ik graag inschattingen zien. Wat is de nulmeting, hoeveel goedkoper moet het worden? Ik heb daar geen antwoord op gekregen en daar heb ik last van.'

Kwaliteit

De Jong en zijn collega-bestuurders missen ook de zorginhoudelijke argumenten op basis waarvan concentratie van spoedzorg beter zou zijn voor de kwaliteit. 'Gegevens uit Londen, daar hebben we niets aan. De discussie moet gaan over uitkomst meten van de zorg die wij hier geven.' Als de verloskundige zorg wordt geconcentreerd, zal een zwangere vrouw Weert uit moeten reizen, terwijl er om de hoek een ziekenhuis staat. En de perinatale sterfte in het Sint Jans Gasthuis behoort tot de laagste in Nederland, zegt De Jong: 'Dit kan je toch niet uitleggen? Het 'bizarre is dat klanten van deze zorgverzekeraars geen idee hebben wat er zich achter de schermen afspeelt.'

Politiek

De zorgverzekeraars gaan volgens De Jong volledig voorbij aan de argumenten van wetenschappelijke verenigingen. Daarbij is de kwaliteit van veel vormen van spoedzorg goed. De zorg voldoet aan de geldende maatstaven. En dat je in een klein ziekenhuis geen aortarupturen moet willen opereren of multitraumata, dat begrijpen ziekenhuisbestuurders ook. Zij hebben onlangs een tegenvoorstel gestuurd naar de zorgverzekeraars. De Jong: 'De vraag is in welke mate inhoudelijke argumenten het winnen van politiek machinaties. Een paar jaar geleden zei de toenmalige minister van VWS nog dat hij toe wilde naar misschien wel een halvering van het aantal ziekenhuizen. Tja, dan moet je nu wel een keer beginnen'

Concentratie en netwerken

Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Bekijk het dossier

Gerelateerde tags

7 reacties

 • PeterV

  Dat er een spel gaande is, baart geen opzien, echter, de poltiek staat allang buiten spel. Schippers en Van Rijn hebben de regie volledig uit handen gegeven aan de zorgverzekeraars en hebben niets meer te vertellen.

 • De Vogelvrije Huisarts

  De Jong: 'De vraag is in welke mate inhoudelijke argumenten het winnen van politiek machinaties'
  Inhoudelijke argumenten winnen het nooit van politiek machinaties tenzij u bereid bent ook macht te laten gelden...

 • FJJ Conijn

  Dat er een politiek spel gaande is klopt. Tussen voornamelijk de minister van VWS en de zorgverzekeraars.

  Maar het lijkt erop dat zelfs (bepaalde) ziekenhuisbestuurders niet weten hoe je de zorg op een zodanige manier concentreert dat er goede zorg voor een goede prijs ontstaat. Want aortarupturen moeten nu juist wél heel snel geopereerd worden! Daar hoef je zelfs geen medische achtergrond voor te hebben om dat te begrijpen.

  Ik nodig dhr. De Jong graag uit om de zorgconcentratiematrix te kijken op de webpagina Zorgconcentratie, http://bit.ly/1jj2ogI (eigen site). Het is echt niet zo moeilijk.

 • Steen

  Dit is wat men krijgt als men de zorg uit handen geeft aan commerciële bedrijven met een winstoogmerk. Men roept dat de kwaliteit van de zorg beter moet, en kunnen dan in de discussie die volgt geen inhoudelijke argumenten noemen. Onder het mom van kwaliteit willen de zorgverzekeraars verder te bezuinigen op de zorg. Ondertussen zijn ze alleen uit op winst over de ruggen van de burgers, die braaf hun premie betalen voor de steeds magerder zorg. De winsten bij de zorgverzekeraars stijgen elk jaar maar komen niet ten goede aan de zorg, het marketingbudget is honderden miljoenen en wordt gebruikt om ons weer over te halen volgend jaar toch maar weer bij verzekeraar A of B te blijven/komen.

  Kortom dit is marktwerking in de zorg.

 • Dorgelo

  Blijkbaar speelt dit door (een groot deel) van Nederland. Niet alleen in Weert maar ook in de Haagse Regio zouden volgens de plannen van de Zorgverzekeraars voor 3 ziekenhuizen de Eerste Hulp én Intensive Care gesloten moet worden. Bronovo en Antoniushove in Den Haag en Het Lange Land in Zoetermeer.
  De kans/risico op meer overlijden door langere rijtijden is groot. Het is absurd om op 170.000 inwoners geen SEH en IC meer te hebben.

 • Zorg

  Geld is de belangrijkste drijfveer mensen levens een bij zaak.

  Van rijn is de weg kwijt

  dgo zo is het echt eerst iets mankeren dan vechten voor je ongezondheid.

  Ouderen worden nergens meer ontzien.
  Lange reistijd kan ook fout gaan en reizen duur,

 • DGo

  En bij een politiek spel behoort geen inhoudelijke argumenten, heeft men bij VWS inmiddels wel door. Dan verlies je het namelijk altijd.

  Maar het zelf hard spelen is slecht voor het electoraat. En dus laten de zorgverzekeraars zich voor het karretje spannen?!?

  Waarom wordt er uiteindelijk toch niet tegen geprotesteerd? Wellicht voelen gezonde mensen de noodzaak niet zo sterk. Pas wanneer men wat gaat mankeren wordt iemand ermee geconfronteerd dat de medische voorziening toch wel erg ver weg is. Maar dan is het te laat en anders is men wel 'te ziek' om nog te kunnen protesteren.

  En bewijs nu maar eens dat je vader of moeder niet zou zijn overleden wanneer deze naar de SEH, die enkele jaren geleden is gestopt, had kunnen worden gebracht...................

Of registreer u om te kunnen reageren.