Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'Coalitie wil Wmo doordrukken'

Coalitiepartners PvdA en VVD sturen aan op een versnelde behandeling van de nieuwe Wmo. Dat bleek donderdag tijdens de procedurevergadering van de VWS-commissie in Tweede Kamer. De oppositie verzette zich tegen de poging van de regeringspartijen om de nieuwe Wmo zo snel mogelijk te behandelen.
'Coalitie wil Wmo doordrukken'

Tijdens de procedurevergadering donderdagmiddag bepaalde de Kamer de agenda voor de behandeling van zorgvraagstukken. De coalitie blijkt de nieuwe Wmo zo vroeg mogelijk, liefst binnen twee weken al, te willen afhandelen. Oppositiepartijen waaronder CDA, SP, GroenLinks en PVV willen de nieuwe wet daarentegen in samenhang met de andere zorgwetten behandelen. Dat betekent dat de oppositie wil wachten tot alle vragen over de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz) en de veranderingen van de zorgverzekeringswet (Zvw) bekend zijn.

Verloren draagvlak Wmo

Kamerlid Fleur Agema verbaast zich tijdens de vergadering over de aanwezigheid van het grote aantal Kamerleden van de coalitie. 'Het is ongekend hoeveel VVD'ers en PvdA'ers hier aanwezig zijn. Ze willen de Wmo versneld doorvoeren door in grote getale op te dagen. Dat terwijl gisteren een politieke aardverschuiving heeft plaatsgevonden bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ze zouden beter moeten luisteren naar oppositiepartijen die afstel willen van de nieuwe Wmo. Hun draagvlak voor de nieuwe Wmo is namelijk niet alleen in de gemeente weg maar ook in de Eerste Kamer.'

Samenhang

GroenLinks Kamerlid Voortman is ook tegenstander van een razendsnelle behandeling van de Wmo. 'Ik begrijp dat gemeenten duidelijkheid willen over de budgetten voor de Wmo. Dat willen wij ook. Maar we gaan niet een van de grootste wetswijziging van dit kabinet onder enorme tijdsdruk behandelen. We willen dit zorgvuldig doen in samenhang met de andere nieuwe zorgwetten, om goed de onderlinge samenhang van de wetten te kunnen beoordelen. En als dat niet mogelijk is dan moet de wet maar uitgesteld worden tot 2016. Het gaat hier wel om de totale transformatie van het zorglandschap.'

Nieuwe colleges B&W

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester wil binnen enkele weken de wet behandelen. 'Het is duidelijk dat de oppositie aanstuurt op uitstel. Maar daar is niemand bij gebaat. Zeker de gemeenten niet. De nieuwe colleges worden waarschijnlijk volgende week al ingezworen en die moeten aan de slag met de nieuwe Wmo. Van de oppositie is ook D66 hierin met ons.'

Hoorzitting

De wens van de oppositie om de drie zorgwetten in gezamenlijkheid achter elkaar in een week te behandelen kreeg uiteindelijk geen meerderheid. De griffie moet nog een datum vastzetten voor het debat over de nieuwe Wmo. Er zal hiervoor in ieder geval nog een openbare hoorzitting over worden georganiseerd.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

2 reacties

 • fred

  Geachte lezer,
  Een te snelle behandeling van de veranderingen kan leiden tot misstanden in de zorg.
  De veranderingen moet in samenhang gezien worden met de Zorgverzekeringswet en de nieuwe wet Langdurige Zorg.
  Een geisoleerde behandeling van de nieuwe WMO vergroot de kans op schrijnende misstanden.
  De Zorg in de Buurt is nog niet goed geregeld.
  Verpleeghuizen moeten overwegen om een zogenaamde wijkziekenboeg (transmurale afdeling) voor kort verblijf te ontwerpen.
  Zijn de verpleeghuizen hiermee begonnen?
  En hoe staat het met de financiering hiervan vanuit de AWBZ,de WMO en de Zorgverzekeringswet.
  Kijkt U ook even voor een nadere uitleg op www.stgeerstelijnsklinieken.nl
  Vriendelijke groet.

 • Zorg


  Gemeente willen geld voor zieken zoals wtcg aan minima en midden klasse dus weer inkomensafhankelijk.
  Zo staat te lezen in de wmo verordening zo ook in zuidhorn.en omstreken.
  Als dit slechte beleid doorgaat zullen er veel Rechtzaken volgen.Wethouders hebben geen enkel inzicht over wmo ,pgb, zorg .
  Als men met de scootmobiel achter de woning en zijkant in de sloot beland zegt a.klatter van zorgkantoor?zuidhorn ,de woning is niet van ons ,maar ze hebben een zorgplicht in en om de woning ,Met andere woorden val maar te pletter.Ze willen de zonnehuis groep de wmo, pgb huishoudelijke hulp laten uitvoeren terwijl ze zelf 600 man personeel ontslaan.Dan gaan ze de zorg medewerkers die ontslagen worden vragen om vrijwilligers te worden.Nog steeds staan inkomensafhankelijke bijdragen op hun verordening terwijl ze van denhaag een stuk in de krant moesten zetten dat het niet mag
  dacht het niet..En hoop dan ook dat het uitgesteld gaat worden.
  Dit hele gedoe dicht bij de burger is een slogan die nergens op slaat
  Mensen zullen niet krijgen wat ze nodig hebben.dat krijgen ze nu ook niet.Zieken vervoers pasjes worden ingenomen.Ook was ik bij een bijeenkomst en daar is gezegt dat de gemeente recht hebben bij een huis bezoek bij mensen de kasten open te maken.,dat is meer dan walgelijk.
  Prive gegevens worden gemeente uitgedeeld bij gemeente ambtenaren.en daar buiten.zie wmo besluit zuidhorn 2014-2017

Of registreer u om te kunnen reageren.