Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Schippers bij aftrap ‘Verstandig kiezen’

De Orde van Medisch Specialisten en ZonMW lanceren op 17 april de campagne ‘verstandig kiezen’ op het Zorgvisie congres Sturen op gepaste zorg. Minister Edith Schippers van VWS zal spreken over het terugdringen van verspilling in de zorg.
Schippers bij aftrap ‘Verstandig kiezen’
Foto: VWS

Met de campagne 'verstandig kiezen' treden de medisch specialisten in de voetsporen van hun Amerikaanse collega's. In Amerika heeft de campagne Choosing wisely geresulteerd in een not-to-do-lijst van behandelingen. Ook de Orde is bezig met een lijst van zinloze ingrepen. De eerste bevindingen zullen worden gepresenteerd op het congres Sturen op gepaste zorg, dat Zorgvisie samen organiseert met de Orde en ZonMW.

Sturen op gepaste zorg

Op het congres Sturen op gepaste zorg zullen lanceren Marcel Daniëls, voorzitter Raad Kwaliteit van de Orde  en Henk Smid,  directeur ZonMw, de campagne 'Verstandig kiezen'. De campagne ondersteunt medisch specialisten en hun patiënten om samen te beslissen welke zorg gepast is.  De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) steunt de campagne Verstandig kiezen en is nauw betrokken bij de implementatie hiervan. Op het congres  zal worden ingegaan wat gepaste zorg inhoudt vanuit het perspectief van artsen, patiënten, zorgverzekeraars, wetenschappers en de overheid. Tot de sprekers behoren onder meer André Rouvoet (voorzitter Zorgverzekeraars Nederland), Job Kieviet (chirurg en hoogleraar besliskunde LUMC), Arnold Moerkamp (voorzitter College voor zorgverzekeringen, Gert Westert (directeur IQ Healthcare) en Teus van Barneveld (directeur Kennisinstituut Medisch Specialisten).

Verspilling in de zorg

Met het stoppen van zinloze behandelingen vallen veel onnodige kosten te besparen. Volgens conservatieve schattingen zou het om zeker 170 miljoen euro gaan.  Voor minister Edith Schippers van VWS is het terugdringen van verspilling in de zorg een speerpunt van haar beleid. Het Meldpunt verspilling in de zorg brengt in kaart waar het precies om gaat. Namens het programma aanpak van verspilling neemt Carina Hilders (gynaecoloog Reinier de Graaf) deel aan het programma. De minister zal als slotspreker nader ingaan op het beleid rond het terugdringen van verspilling in de zorg. De dag wordt afgesloten met de verkiezing van de zorgmanager van het jaar.

Of registreer u om te kunnen reageren.