Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Sluiting SEH Tiel is onacceptabel’

Een eventuele sluiting van de spoedeisende hulp (SEH) in Tiel is onacceptabel, vindt D66-fractie-voorzitter Jan de Geus in Geldermalsen. Hij maakt zich zorgen over de afbraak van de ziekenhuiszorg in de Betuwe.
‘Sluiting SEH Tiel is onacceptabel’
Foto: ANP Lex van Lieshout

Volgens De Geus zijn de aanrijtijden voor ambulances in de Betuwe in de huidige omstandigheden al bijna over de landelijke grens. Een eventuele sluiting van de SEH Ziekenhuis Rivierenland in Tiel zou dat alleen maar erger maken. 'Als er een grootschalige ramp is in de regio (Betuwelijn of A15), dan is de Betuwe aangewezen op ziekenhuizen in Nijmegen of Nieuwegein.'

Afbraak ziekenhuis

De Geus maakt zich ook zorgen over de langetermijneffecten van sluiting van de SEH in Tiel. In het kielzog van de SEH, dat als toegangspoort geldt voor ziekenhuizen, zullen nog meer ziekenhuisfuncties verdwijnen. In dat scenario zal het Ziekenhuis Rivieren geen volwaardig basisziekenhuis meer zijn, maar een buitenpoli van een groter nabijgelegen ziekenhuis. 'De plannen van de zorgverzekeraars veroorzaken daardoor niet alleen voor de korte termijn zorg een afbraak van lokale en regionale zorg bij calamiteiten, maar ook voor overige volwaardige ziekenhuis functies in onze nabijheid.'

Verschraling in de zorg

Ziekenhuis Rivierenland deelt de zorgen van D66. 'We volgen de landelijke discussie hierover met argusogen', verklaart bestuurssecretaris Janneke Brands. 'Maar we hebben nog geen concrete plannen gehoord van de zorgverzekeraars over wat de gevolgen zijn voor Rivierenland. We houden in onze meerjarenplannen wel rekening met sluiting van de SEH. Dat zou voor ons het ongunstigste toekomstscenario zijn. Dan verschraalt de zorg. Wij denken dat het belangrijk is dat er een ziekenhuis blijft in Tiel met een breed pakket. Sluiting is ook helemaal niet nodig. Voor de complexe acute zorg werken we samen met andere ziekenhuizen. Ook voor behandelingen waarvoor volumenormen gelden, doen we dingen samen. Verdere concentratie maakt de zorg niet beter.'

Concentratie en netwerken

Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Bekijk het dossier

3 reacties

 • fred

  Geachte lezer,
  Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn wanneer de Huisartsenpost nog meer behandelingsmogelijkheden krijgt.Ik denk hierbij aan de zogenaamde 'Kleine Chirurgie'. Leidt minder ervaren huisartsen op op het vakgebied basis acute zorg;niet iedere huisarts is ook een kaderhuisarts.
  Mensen met complexe en levensbedreigende aandoeningen dienen direct in het nabijgelegen ziekenhuis te worden behandeld maar ook in deze situaties kan een kaderhuisarts veel betekenen.
  Misschien is het zinvol om aan de Huisartsenpost een observatie-verblijfsafdelin(eerstelijnskliniek)g te koppelen.
  Vriendelijke groet.

 • FJJ Conijn

  Voor de regelmatige lezer van deze site zal het oud nieuws zijn, maar wellicht dat er lezers uit Tiel zijn die hier nieuw zijn:

  Het concentratieplan Spoedzorg van de zorgverzekeraars is gebaseerd op een verkeerde interpretatie van de literatuur, neemt de 'easy way out' v.w.b. de maximale rijtijden, en denkt in traditionele patronen, daar waar een andere organisatiedenkwijze hier oplossingen biedt. Zie voor de volledige beschouwing en een concentratieplan dat de benodigde spoedzorg wel binnen de benodigde afstanden beschikbaar houdt, terwijl er toch het nodige bespaard kan worden http://bit.ly/1jj2ogI (eigen site).

  Voor de stelling over de literatuurinterpretatie is de onderbouwing in voorbereiding (gelinkt blogartikel 'Een brief die 1 miljard bespaart?').

 • het kan beter

  SHE sluiten is absurd. Je moet maar plots van de straat geraapt worden dan moet de ziekenwagen 50 kilometer rijden. Zich wringen door het verkeer. Stem nooit liberaal NL holt achteruit!

Of registreer u om te kunnen reageren.