Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Geblunder bij operaties wegens gebrek controle

Sarah Berends
Tientallen keren per jaar zetten chirurgen in Nederlandse ziekenhuizen het mes in het verkeerde lichaamsdeel of opereren de verkeerde patiënt. De belangrijkste oorzaak is het gebrek aan controle. Dat blijkt uit onderzoek van MediRisk.
Geblunder bij operaties wegens gebrek controle

De afgelopen jaren hebben de voorzorgsmaatregelen wel voor een daling van het aantal verwisselingen gezorgd. Dit blijkt uit cijfers van MediRisk. Jaarlijks kwamen er in 2004 tot en met 2008 gemiddeld negenentwintig claims binnen na verwisselingen. Van 2009 tot en met 2013 lag het gemiddelde op eenentwintig claims per jaar.

Foto’s

Verwisselingen vinden plaats doordat artsen vaak geen goede controles uitvoeren. Uit gegevens van ziekenhuisverzekeraar MediRisk en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt dat het ook nog steeds voorkomt dat foto’s van patiënten worden verwisseld.

De inspectie

De IGZ pakt verantwoordelijke artsen sinds 1 april vorig jaar harder aan door hen voor de medische tuchtrechter te slepen. Er zijn inmiddels zeventien verwisselingen bij de IGZ gemeld in de periode april tot en met december 2013. De IGZ is daarvan momenteel vier tuchtzaken aan het voorbereiden.

SEH en operatiekamer

Marjoleine van der Zwan, directeur van MediRisk, geeft aan dat de meeste verwisselingen plaats vinden op de spoedeisende hulp en in de operatiekamer. Voorbeelden van verwisseling van voorgaande jaren zijn een kijkoperatie in de verkeerde enkel en een heel gebit getrokken in plaats van alleen de tanden en kiezen in de bovenkaak.

2 REACTIES

  1. @ aaltd: Omdat er inmiddels zoveel onzinnige ‘kwaliteits’ parameters verplicht geregistreerd moeten worden verkwanselen de dokters en verpleegkundigen een aanzienlijk deel van hun tijd aan boekhouding. Ook moeten ziekenhuizen hierdoor steeds meer personeel aannemen om al die gegevens te verwerken en rapporteren, hetgeen ten koste gaat van handen aan het bed…
    Ik hoop dat mijn dokter vooral blijft doen wat hij/zij denkt te moeten doen, daar heeft hij/zij immers nou juist een goede opleiding voor gehad. Niet voor niets staan we al weer enige jaren op 1 in de OESO ranking!

  2. Lees alle reacties
  3. Kunnen we nog vertrouwen hebben in ziekenhuizen cq doktoren die maar klakkeloos alles doen wat zij denken te moeten doen?? Zelfs komt het voor dat medicijnen van de een aan de ander worden gegeven die dezelfde achternaam heeft. Dan zeg ik : Er is GEEN controle.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.