Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NZa handelde na suggesties van VWS

Verschillende media meldden vorige week dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) belangrijke informatie heeft verwijderd uit een rapport over de financiële staat van ziekenhuizen. Uit een brief van minister Edith Schippers (VWS) van vandaag blijkt dat de autoriteit dit deed na suggesties van VWS.
NZa handelde na suggesties van VWS

In de conceptversies van de Marktscan Medisch Specialistische Zorg 2013 ontbreekt een passage die wel in de conceptversie van de NZa stond. Dat meldde het NRC Handelsblad vorige week op basis van het dossier van klokkenluider Arthur Gotlieb. De passage over de tijdelijke compensatieregeling voor ziekenhuizen is echter na correspondentie met VWS verwijderd, laat de minister nu weten.

Transitie

Het gaat om een passage over de zogenoemde 'transitieregeling' voor ziekenhuizen. Die regeling compenseert ziekenhuizen tijdens de overgang naar de nieuwe financiering. Zonder die regeling zou het in 2012 niet slecht gaan met tien, maar met 35 van de 90 Nederlandse ziekenhuizen.

Correctie

Schippers schrijft: 'Medewerkers van VWS hadden vragen bij twee gepresenteerde tabellen inzake een vergelijking tussen de omzet mét en de omzet zónder transitiebedrag. Bij de omzet zonder transitiebedrag leek het resultaat van ziekenhuizen aanzienlijk lager, echter een dergelijke een op een relatie mag niet worden gelegd, omdat transitiebedragen gewoon onderdeel zijn van de omzet van ziekenhuizen en ook andere aspecten een rol spelen bij het bepalen van de omzet als het transitiebedrag een andere omvang heeft. De NZa heeft de inbreng van de VWS-medewerkers op het concept van de marktscan gewogen en besloten een correctie aan te brengen.'

4 reacties

 • DutchBW

  De indruk blijft staan dat het hier tenminste gaat om 'windowdressing'. Wie daar belang bij heeft laat zich raden.

  Interessant is in dat kader het recente artikel in MC over de financiering van ziekenhuizen: Financiers maken zich al langer zorgen:
  medischcontact.artsennet.nl/archief-6/tijdschriftartikel/143756/bank-bezorgd-over-risicos-ziekenhuissector.htm

 • Freek Korver

  Eerste reactie van minster vorige week was dat ze alleen wist wat de NZA aanlevert aan informatie en daar vooraf niet van op de hoogte is, dus alleen wat er in het rapport staat!! En dat zij niet verantwoordelijk is over de financieën van de ziekenhuizen maar over de kwaliteit van de zorg die geleverd wordt. Tja dan is deze brief van de minister opmerkelijk, overigens ook de positie die ingenomen wordt vwb o.a. WNT, dat zijn toch ook financieën??

 • Bas Verheij

  Interessant !! De minister mag dus worden geacht deze relevante informatie te kennen. Wie dat verder niet bekend wilde hebben en waarom, laat zich - politiek - raden.
  Deze Minister zal zich politiek ook moeten verantwoorden - naast het handelen van het departement - voor het handelen en nalaten van de NZa. Ik vrees dat de komende weken en maanden het NZa dossier haar stevig gaat bezighouden

 • DGo

  Ja, ja, ..........
  Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.

  Er zit niet zo'n groot verschil tussen jokken en niet geheel de waarheid zeggen.
  In de politiek wel! Bij het een mag je vertrekken en bij het ander krijg je wat norse gezichten en opmerkingen.

  De minister kent het spel goed. Net op tijd met een verklaring komen.

Of registreer u om te kunnen reageren.