Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Senaat krijgt transitie nooit op tijd behandeld’

VVD-senator Heleen Dupuis denkt dat niet alle zorgtransities de deadline van 1 januari 2015 gaan halen. ‘Er is te weinig tijd voor de senaat om de Wmo, de Wlz, de Wet werk en bijstand en de Participatiewet te behandelen voor 1 januari 2015.’ Tweede Kamerlid Linda Voortman (GroenLInks) denkt dat het wetstraject van de zorghervorming zal blijven steken in de senaat.
‘Senaat krijgt transitie nooit op tijd behandeld’
Foto: ANP Martijn Beekman

De instemming van de Tweede Kamer vorige week met de Wmo 2015 is een grote stap in het zorghervormingstraject van het kabinet. Echter, zo zegt onder andere VVD-senator Heleen Dupuis, is het zeker geen uitgemaakte zaak dat de regering de totale transitie voor 2015 afgerond krijgt. 'Bij de nieuwe Wmo zijn 34 amendementen aangenomen', zegt Dupuis. 'Dat is een bijzonder groot aantal. De griffier van de Eerste Kamer heeft al om extra bijstand gevraagd om alles op tijd klaar te krijgen voor behandeling in de senaat. Dat moet nog voor de zomer gebeuren. Het grote aantal wijzigingen geeft volgens mij aan dat we in de Eerste Kamer voldoende ruimte en tijd moeten nemen voor een gedegen behandeling.'

Onmogelijk

Volgens Dupuis is het dan ook vrijwel onmogelijk voor de senaat om binnen de tijd na de Wmo ook nog de Wlz en de Participatiewet op een gedegen wijze te behandelen. 'De staatssecretaris mag dan geloven dat dit mogelijk is, ik denk daar anders over. En ik ben als voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en toezichthouder bij verschillende zorginstellingen erg goed ingevoerd.'

Mantelzorgboete

Dupuis handelde al eerder tegen het belang van het kabinet. De VVD-senator gaf vorige week aan niets te zien in de 'mantelzorgboete' in de Wet werk en bijstand. 'Partijpolitiek doet hier niet ter zake', zegt Dupuis. 'De argumenten voor de mantelzorgboete zijn zo zwak dat ik hier niet mee akkoord kan gaan. We willen mensen zo lang mogelijk thuis laten wonen en dat maken we hierdoor moeilijker. Daar is gewoon niet goed over nagedacht.'

Het tij keren

GroenLinks Kamerlid Linda Voortman ziet alsnog kansen voor uitstel van de Wmo, maar dan in de Eerste Kamer. 'Hoewel ik behoorlijk wat wijzigingen heb kunnen aanbrengen in de nieuwe Wmo is het toch wel jammer dat hij door de Tweede Kamer is gekomen. De stemverhouding in de senaat ligt echter anders dan in de Tweede Kamer. De meerderheid van de coalitie in de Eerste Kamer telt maar een zetel. Wat dat betreft zijn er zeker mogelijkheden voor ons om het tij te keren.'

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Eén reactie

 • fred

  Geachte lezer,
  Wellicht verdient het aanbeveling dat de Senaat eens kennis neemt van de adviezen op de site www.stgeerstelijnsklinieken.nl
  Practische adviezen die kunnen leiden tot een aanvaardbare oplossing.
  Vaak ligt de oplossing van een probleem in de eenvoud.
  Vriendelijke groet.

Of registreer u om te kunnen reageren.