Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Tweede Kamer akkoord met nieuwe Wmo

De nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning wordt per 1 januari 2015 ingevoerd. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer ging gisterenavond akkoord.
Tweede Kamer akkoord met nieuwe Wmo

Dagbesteding en begeleiding voor thuiswonende ouderen en gehandicapten worden hierdoor vanaf volgend jaar de verantwoordelijkheid worden van de gemeente. De overdracht gaat gepaard met bezuinigingen, onder meer op de huishoudelijke hulp die de gemeenten al regelen.

Voor- en tegenstanders

De regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, SGP, de Groep Bontes/Van Klaveren en de eenmansfractie Van Vliet gingen akkoord met het wetsvoorstel dat de verandering mogelijk maakt. De SP, het CDA, de PVV, GroenLinks, de Partij voor de dieren en 50PLUS vinden het te snel gaan en stemden tegen.

Door eerder aangekondigde kortingen van ruim 3 miljard euro op de langdurige zorg wat te verzachten, verzekerde het kabinet zich van de steun van de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. In 2015 is er voor de gemeenten daardoor 360 miljoen euro meer beschikbaar dan eerder.

Informatievoorziening

Nadat de nieuwe Wet door de Eerste Kamer is aangenomen, worden burgers geïnformeerd over de verandering. Het ministerie stuurt rond 1 juli een brief over de komende veranderingen. Daarnaast komt er een helpdesk voor cliënten.  Mensen kunnen hier terecht met al hun vragen over de veranderingen in de langdurige zorg. Deze zal nog voor de zomer 2014 starten. Zij ontvangen na de zomer een uitgebreide brief over de veranderingen. Verder komt er een cliëntenbrigade om te weten hoe individuele cliënten de veranderingen ervaren. Cliënten kunnen dan zelf hun ervaringen kenbaar maken. In overleg met cliëntenorganisaties wordt een team samengesteld van diverse cliënten. Tot slot wordt er na de zomer een landelijke publiekscampagne gelanceerd om alle burgers te informeren over de veranderingen in de langdurige zorg.

Of registreer u om te kunnen reageren.