Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Bestuurders niet bang voor de supermaatschap

Bestuurders voelen zich niet bedreigd door de samenklontering van maatschappen in een grote supermaatschap. Tweederde van de ziekenhuisbestuurders is voorstander van dit zogeheten samenwerkingsmodel. Dat blijkt uit een peiling die de Orde van Medisch Specialisten deed.
Stockxchng
Stockxchng

De ziekenhuisbestuurders sluiten zich daarmee aan bij de keuze van de medisch specialisten die zich al in groten getale uitspreken voor dit besturingsmodel waarin zij een medisch specialistisch bedrijf vormen dat diensten levert aan het ziekenhuis.

Bestuurbaarheid

Critici vrezen een te grote invloed van medisch specialisten op de bedrijfsvoering van het ziekenhuis waardoor onbestuurbaarheid zou dreigen. Bestuurders zelf zien dat anders. Bestuursvoorzitter Hans Feenstra van het Groningse Martini Ziekenhuis: 'Er wordt een hoop onzin verteld over de integratie van het medisch specialistisch bedrijf in ziekenhuizen. Die is nog met heel veel onzekerheden omgeven.' In 2015 doet integrale bekostiging zijn intrede en worden de budgetten van ziekenhuis en specialisten samengevoegd.

Belangen

Het idee is dat de belangen van medisch specialisten en ziekenhuisbestuur gelijk gaan lopen. In alle ziekenhuizen is momenteel een zoektocht gaande naar de meest geschikte manier om dat te regelen. Feenstra: 'Het traject is niet na 2015 afgelopen. Belangrijk is om een model te kiezen dat nog kan worden aangepast op basis van komende veranderingen. Het samenwerkingsmodel biedt de meeste ruimte en het past het best bij de huidige praktijk in de meeste ziekenhuizen.'

Middel

Hij benadrukt dat het model slechts een middel is en geen doel: 'Belangrijk is dat bestuur en medisch specialisten samen verkennen hoe het ziekenhuis over pakweg vijf jaar eruit moet zien. Daar rolt vanzelf een passend model uit.' Bang voor onbestuurbaarheid is hij niet: 'Het hangt ervan af hoe ziekenhuisbestuur en specialisten nu tegenover elkaar staan. Dat gaat bij ons meevallen. Een ziekenhuis besturen zonder dat je de dokters meekrijgt is sowieso onmogelijk'.

Andere mogelijkheden zijn medisch specialisten in loondienst met een variabele beloning daar bovenop of het volledig dragen van ondernemersrisico. Medisch specialisten voelen het meest voor het samenwerkingsmodel in een medisch specialistisch bedrijf omdat zij daarmee hun zelfstandig ondernemerschap het best zeker mee kunnen stellen. Feenstra betwijfelt of dat zo blijft: 'Nu is daar nog geen enkele duidelijkheid over. Ik vermoed dat de belastingdienst veel strengere eisen gaat stellen waardoor de stap naar loondienst gemakkelijker wordt.' Volgens Feenstra bieden alle drie de modellen mogelijkheden om goede afspraken te maken met elkaar.

NVZ

De NVZ laat weten de ziekenhuizen alleen te adviseren goed na te denken over governance-aspecten binnen de organisatie. De NVZ heeft een handreiking gedaan en drie modellen beschreven die alle drie 'handige' en 'minder handige' onderdelen bevatten.

Eén reactie

 • fred

  Geachte lezer,
  Het aantal ziekenhuizen daalt en de werkeloosheid onder artsen en specialisten nemen toe.
  Ziekenhuizen zijn er voor complexe en acute kwesties.
  En vergeet de functie van de academische ziekenhuizen niet?
  Elk academisch ziekenhuis heeft zijn eigen verzorgingsgebied.
  De relatie tussen supermaatschap en het academisch ziekenhuis mag extra onder de aandacht gebracht worden van de Orde Medische Specialisten.
  Wellicht valt een soort payroll-relatie te overwegen?
  En vergeet vooral niet de mogelijke extramurale functie van de specialist voor de eerstelijnszorg.
  Vriendelijke groet.

Of registreer u om te kunnen reageren.