Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Neurologen torpederen spoedzorgplan

Concentratie van beroertezorg maakt deel uit van de ‘Kwaliteitsvisie spoedeisende zorg’ die de zorgverzekeraars vorig jaar hebben opgesteld. Ziekenhuizen die te weinig patiënten zien, mogen geen CVA-patiënten meer behandelen.
ANP/Lex van Lieshout
ANP/Lex van Lieshout

De concentratieplannen veroorzaakten veel onrust.

Volumenorm

De gisteren gelanceerde kwaliteitsnorm voor beroertezorg veegt de volumenorm van zorgverzekeraars van tafel. Deze stellen bij de inkoop van acute beroertezorg een minimum aantal van 350 patiënten per jaar verplicht. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Neurologie is dat aantal nergens op gebaseerd. Wetenschappelijk is voor een andere volumenorm dan 100 patiënten geen onderbouwing. Als het aantal van 350 toch wordt gehanteerd, leidt dit niet tot verbeterde kwaliteit van zorg, maar wel tot een vertraging in de start van de behandeling. Daarmee komt de patiëntveiligheid in gevaar, meent de NVN.

Time is brain

Hèt adagium bij beroerte is time is brain. De schade bij een onbloedige beroerte is te beperken door snelle intraveneuze trombolyse. Hiermee wordt het bloedstolsel opgelost en schade van hersenweefsel geminimaliseerd. Deze behandeling is eenvoudig uit te voeren en dus geen hoog complexe zorg, zo stelt de NVN. Essentieel is een snelle en goed georganiseerde opvang door een dedicated team dat weet wat er moet gebeuren. Het stellen van de diagnose kan alleen gebeuren in het ziekenhuis door middel van een CT-scan, en niet thuis of in de ambulance. De door-to-needle time is daarom essentieel. Die mag gemiddeld 45 minuten zijn. De aanwezigheid van een stroke-unit met 24-uurszorg is verplicht.

Zorgverzekeraars

De NVN heeft zijn kwaliteitscriteria aangeboden aan Zorgverzekeraars Nederland. Een gesprek hierover vindt volgende week plaats.

Kwaliteitsnormen

Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken. Bekijk het dossier.

Of registreer u om te kunnen reageren.