Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Grote verschillen opvang ongevalpatiënten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Gemiddeld 63 procent van de ernstig gewonde patiënten wordt behandeld in een traumacentrum. De regionale verschillen zijn groot.
Grote verschillen opvang ongevalpatiënten
Foto: Carina van Aartsen

Dit blijkt uit cijfers in de Landelijke Traumaregistratie die 11 juni tijdens een symposium zijn gepresenteerd.

Traumacentrum

Soms gaat slechts 39 procent van de ernstig gewonden direct naar een traumacentrum, soms wel tachtig procent. Dit moet beter kunnen: de wetenschappelijke adviesraad van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vindt dat alle multi traumapatiënten direct naar een traumacentrum zouden moeten gaan. Toch gaat op dit moment slechts 15 procent van de patiënten met een heupfractuur naar een traumacentrum. Zo’n 85 procent wordt opgevangen op de SEH van een regionaal ziekenhuis en daar vaak verder behandeld.

Traumaregio’s

Nederland is verdeeld in elf traumaregio’s. Per regio is er een traumacentrum. Acht traumacentra zijn te vinden in een universitair medisch centrum. Daarnaast zijn het Sint Elisabeth Ziekenhuis, Medisch Spectrum Twente en Isala zijn als traumacentrum aangewezen. Het LUMC werkt samen met Medisch Centrum Haaglanden en het HAGA ziekenhuis.

LTR

In de landelijke traumaregistratie staan gegevens van 72.000 patiënten. Zij zijn allemaal binnengekomen op de afdeling Spoedeisende Hulp. Meer dan 4800 patiënten waren ernstig gewond: multi traumapatiënten. De algehele conclusie is dat de kwaliteit van de traumazorg in ons land boven de norm scoort. Ook de mortaliteit is lager dan de norm. Gemiddeld arriveerden de ambulances de in 9 minuten op de plaats van het ongeval. Dat is binnen de landelijke vijftien minutennorm.

Openbaar

De gegevens in de Landelijke Traumaregistratie zijn openbaar. Regio’s kunnen hun resultaten met elkaar vergelijken.

1 REACTIE

  1. Een paar correcties:
    1) de link onder ‘Landelijke Traumaregistratie’ verwijst naar het congres van 2013. Dit moet zijn: http://bit.ly/1hPbjal
    2) De conclusie dat patiënten met een heupfractuur direct naar een traumacentrum zouden moeten gaan, is incorrect. De zorg voor deze patiëntencategorie wil men wel gaan centraliseren, maar niet per se in de Level-1 Traumacentra. Hier wordt op regionaal niveau invulling aan gegeven.
    3) Onder kopje LTR – ‘multi-reumapatiënten’ zijn wij niet mee bekend. Dit moet zijn ‘multi-traumapatiënten’.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.