Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Verzekeraars schroeven borstkankernorm op

De verwachting is dat veel kleine ziekenhuizen die norm van 150 niet gaan halen. Zij zouden dan moeten stoppen met borstkankerzorg.
Verzekeraars schroeven borstkankernorm op
Foto: ANP/Koen Suyk

CZ

CZ heeft in zijn inkoopdocument al het voornemen geformuleerd de norm te verhogen naar 150 borstkankerpatiënten per jaar. Haalt een ziekenhuis dat niet, dan koopt CZ geen borstkankerzorg in. Een woordvoerder van CZ houdt echter nog een slag om de arm: 'Wij zijn nog aan het nadenken. Het is twijfelachtig of er internationaal voldoende argumenten zijn voor het aantal van 150.'

Prestaties ziekenhuizen

In het najaar van 2010 schrok de zorg op van de lijst met goed en slecht presterende ziekenhuizen die CZ presenteerde. De zorgverzekeraar stelde toen als eerste verzekeraar een harde norm van 70 borstkankerbehandelingen per jaar. Sinds 2011 koopt CZ borstkankerzorg selectief in.

Coöperatie VGZ

Coöperatie VGZ gaat naar 100 verplichte borstkankeroperaties per jaar. Dat was tot nu toe al een streefnorm, maar VGZ wordt strenger: 'Wij gaan in 2015 naar 100 en daar handhaven we ook op.' VGZ baseert zich naar eigen zeggen op de European Society of Breast Cancer Specialists (EUSOMA). Achmea en Menzis kunnen op dit moment nog geen duidelijkheid geven.

EUSOMA

Volgens EUSOMA moet een team in een ziekenhuis jaarlijks minstens 150 nieuwe borstkankerpatiënten behandelen om goede zorg te kunnen bieden.  Iedere chirurg die borstkanker behandelt, moet minimaal vijftig nieuwe operaties per jaar doen.

Kwaliteitsnormen

Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken. Bekijk het dossier

6 reacties

 • wetzoon

  Bij EUSOMA richtlijnen gaat het niet om het aantal operaties , maar om aantal nieuwe patiënten !

 • fred

  Geachte lezer,
  Intensieve samenwerking tussen de regionale instellingen bevordert een efficiente en effectieve zorg.
  De kosten blijven maar stijgen,dit kan niet zo doorgaan!
  Zoals U weet wordt de toegevoegde waarde van een activiteit bepaald door de verhouding kwaliteit en kosten.
  Vriendelijke groet
  www.stgeerstelijnsklinieken.nl

 • Peter Dunki

  Zorverzekeraar Achmea volgt de volume normen van de beroepsgroep Heelkunde en de multidisciplinaire SONCOS normen. Borstkanker volume norm voor 2015 wordt dus NIET omhoog geschroefd. Kwaliteitsbenchmark NBCA en verbeterplannen worden samen met professionals geoptimaliseerd. Resultaten hoort u op het DICA congres 12 en 13 juni in Amsterdam

 • Arjan M

  Wat mij verbaast is dat we blijkbaar accepteren dat louter kwantiteit als uitsluitings-criterium gebruikt mag worden. Het is ronduit idioot om te denken dat een ziekenhuis met 125 behandelingen het op voorhand slechter doet dan een ziekenhuis met 175 behandelingen.

 • Efrenay

  Begrijpelijk dat zorgverzekeraars streven naar goede uitkomsten bij deze groep patienten. Jammer daarbij is dat ze daarbij een norm willen hanteren die niet overeenkomt met wat de beroepsvereniging daarover stelt. Interessant detail is dat de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) een onderzoek hebben gedaan onder de kleinere ziekenhuizen die geen enkele evidence aantonen voor toenemende kwaliteit bij hogere aantallen operaties. De door de beroepsvereniging gestelde eis van 50 operaties per centrum komt daarmee overeen.
  Jammer dat borstkanker als vooral chirurgische interventie wordt benaderd. Inderdaad zijn daar de meeste uitkomsten van bekend. Echter, via onder meer borstkankermonitor, zijn ook de meer 'zachte kanten' van deze zorg herleidbaar en zou dit minstens moeten meewegen in de beoordeling van borstkankerzorg, zeker omdat dit de patientenbeleveing weergeeft.

 • Teceer

  door een valbijlinstrument als dit is de kans groot, dat de mensen die daadwerkelijk deze zorg nodig hebben met hogere kosten en een minder goede bereikbaarheid geconfronteerd worden. om de premie betaalbaar te houden voor degenen, die deze zorg (nog) niet nodig hebben.

Of registreer u om te kunnen reageren.