Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Concentratie spoedzorg duurt te lang’

De concentratie van de acute zorg gaat veel te lang duren als het Kwaliteitsinstituut daar eerst nog wetenschappelijke normen voor gaat opstellen. Als ziekenhuizen hun kwaliteit transparant maken, kunnen zorgverzekeraars daar inkopen waar de zorg het beste is. Kwaliteit van zorg moet leidend zijn bij de herinrichting van zorg. Dat zegt Melvin Samsom in een interview met Zorgvisie.
‘Concentratie spoedzorg duurt te lang’

De concentratie van de acute zorg staat op een laag pitje nu de Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt dat deze mogelijk in strijd is met de Mededingingswet, omdat de keuzevrijheid van patiënten voor de niet-acute zorg mogelijk ook afneemt. Zorgverzekeraars moeten de kwalitatieve voordelen van concentratie beter onderbouwen, om te beoordelen of deze opwegen tegen het nadeel van minder keuzevrijheid. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft vervolgens aan het Kwaliteitsinstituut gevraagd om wetenschappelijke normen voor concentratie van de spoedzorg op te stellen.

Regierol voor ziekenhuizen

Het afgelopen jaar is gebleken dat zorgverzekeraars de concentratie van spoedzorg niet kunnen afdwingen. Volgens Melvin Samsom, voorzitter raad van bestuur van het Radboudumc in Nijmegen en vice-voorzitter van de koepel van academische ziekenhuizen NFU, moeten ziekenhuizen het voortouw nemen.  'Het zijn de zorgaanbieders in een regio die dat proces moeten initiëren en de goede dingen moeten willen doen. Het begint altijd met een gemeenschappelijk doel: patiënten moeten op de juiste plek worden geholpen. Traumazorg hoort in het academisch ziekenhuis. Dat geldt ook voor een patiënt met hartfalen die kans maakt op hartchirurgie. Acute verloskunde of een heupfactuur hoeft helemaal niet in het Radboudumc. Ik geloof veel meer in het verplaatsen van onderdelen dan bijvoorbeeld een hele spoedeisende hulp sluiten. Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis krijgt een heleboel patiënten met spoedeisende zaken die helemaal niet naar een umc hoeven.'

Kwaliteit transparant maken

Kwaliteit moet het leidende principe zijn bij het herinrichten van de acute zorg. Ziekenhuizen moeten open zijn over de kwaliteit van zorg, vindt Samsom. 'We moeten de uitkomsten van zorg met elkaar delen en samen vaststellen waar de zorg excellent, goed en matig is. Het is echt de enige manier om te weten of je het beter of slechter doet dan een ander. Dan moeten ziekenhuizen stoer genoeg zijn om te stoppen met matige zorg.'

Concentratie duurt te lang

Wachten tot het Kwaliteitsinstituut wetenschappelijke normen voor de concentratie van acute zorg heeft opgesteld, gaat wat Samsom betreft te veel tijd in beslag nemen. 'Maak kwaliteit van zorg transparant en laat de zorgverzekeraars vervolgens de zorg inkopen waar die het beste is. Goede voorbeelden in de wereld zijn de Cleveland Clinic, Mayo Clinic, Kaiser Permanente die op deze wijze voor een herverdeling van de zorg hebben gezorgd in een hecht netwerk. Dit leidt tot een zorgverdeling op basis van het principe decentraal wat kan en centraal wat moet.' Het interview van Samsom, waarin hij ook ingaat op zijn vertrek naar Zweden, verschijnt eind juli in Zorgvisie Magazine.

3 reacties

 • anhjansen2

  http://www.bmj.com/content/349/bmj.g4757
  What is already known on this topic
  Organised inpatient stroke unit care is associated with higher quality care and reduced death and dependency
  Acute stroke services are being centralised in several countries as a means of improving access to organised inpatient stroke unit care but it is not known if this affects mortality and length of hospital stay

  In 2010, acute stroke services were centralised across two metropolitan areas of England (Greater Manchester and London)

  What this study adds
  in London, where hyperacute stroke care was provided to all patients, there was a reduction in mortality and length of hospital stay
  In Greater Manchester, where hyperacute stroke care was provided to patients presenting within four hours of developing stroke symptoms, there was no impact on mortality but length of stay in hospital fell

  ---Zelf lezen. Met name de disclaimer en de zelfbenoemde zwakke punten van dit onderzoek. De claims van verzekeraars e.a. zijn helemaal niet met feiten onderbouwd! Concentratie is niet per definitie beter!

 • bas_leerink

  Prima oproep natuurlijk. Maar een paar nuances. multitrauma patiënten zouden meer in het traumacentrum van de regio geholpen moeten worden. Dat volgt ook uit de recente LTR rapportage. Traumacentra zijn niet alleen UMCs maar ook Isala, Elisabeth, en MST zijn traumacentrum in hun regio. Maar ook deze aannames moeten juist door uitkomsten onderbouwd worden, en we weten hoe lastig dat is, zeker als het vergelijkbaar tussen ziekenhuizen moet zijn. Daar moeten we dus aan werken.

 • Diana Delnoij

  Net als in de spoedzorg is het in dit geval belangrijk om zorgvuldigheid en snelheid te combineren. Daar gaan we als Kwaliteitsinstituut in ieder geval ons best voor doen.

Of registreer u om te kunnen reageren.