Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

UMCG hekelt protonenbeleid ZN

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) vindt het onbegrijpelijk dat Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft besloten protonentherapie bij slechts ėėn centrum te gaan inkopen. UMCG schrijft het ook onterecht te vinden dat ZN stelt dat protonentherapie niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd zou zijn.
UMCG hekelt protonenbeleid ZN

Het UMCGHans Langendijk, hoofd Radiotherapie in het UMCG, zegt: ‘Het is onbegrijpelijk dat zorgverzekeraars nu aangeven dat protonentherapie voor een deel van de indicaties nauwelijks wetenschappelijk bewezen is. Daarmee gaan zij op de stoel van het Zorginstituut Nederland zitten, de onafhankelijke organisatie in Nederland die de taak heeft dit te toetsen. Bovendien maakten de zorgverzekeraars deel uit van de commissie die eerder heeft geconcludeerd dat protonentherapie voor bepaalde indicaties voldoende wetenschappelijk is onderbouwd. Echter, veel belangrijker is dat het besluit van ZN opnieuw leidt tot uitstel voor patiënten en aanhoudende onzekerheid over waar en wanneer protonentherapie in Nederland beschikbaar komt.’

Beperkt

De minister heeft gekozen voor een beheerste introductie van protonentherapie in Nederland met een maximale behandelcapaciteit van in totaal 2.200 patiënten per jaar en maximaal vier vergunningen voor zorgaanbieders. Het UMCG is van mening dat dit een goed en zorgvuldig besluit is. Langendijk: ‘Alleen dan hebben patiënten optimaal toegang tot de best mogelijke behandeling. Door nu te kiezen voor één centrum, wordt de toch al bescheiden behandelcapaciteit van 2.200 patiënten per jaar nog verder beperkt, alsook de toegankelijkheid van deze zorg.’

Klaar om te starten

Het UMCG werkt al jaren aan plannen voor de bouw van een protonentherapiecentrum en heeft veel medische en technische kennis en deskundigheid op het gebied van protonentherapie ontwikkeld. De introductie van protonentherapie in Nederland is mede gebaseerd op de in het UMCG ontwikkelde ‘model based-strategie’. Vorige maand maakte het UMCG bekend dat het na een Europese aanbestedingsprocedure IBA heeft gekozen als leverancier voor protonentherapie-apparatuur. Onlangs werd de voorlopige gunning voor de bouw van het protonentherapiecentrum toegekend aan Visser & Smit Bouw. Ook de financiering van het protonentherapiecentrum is rond. Daarmee is het UMCG klaar om te starten met de voorbereiding van de bouw van het protonentherapiecentrum. Echter, om volgende stappen te kunnen zetten is eerst zekerheid nodig over de contractering van deze zorg door zorgverzekeraars.

1 REACTIE

  1. http://my.clevelandclinic.org/documents/urology/prostate_cancer_treatment_guide.pdf
    Zie hier de mening van Cleveland Clinic over Protonen Therapie en de reden waarom zij het niet aanbieden aan hun cliënten.
    Verbieden een innovatieve behandeling aan te bieden is wat anders dan het als aanbieder gefundeerd weigeren aan te bieden.
    En blijven nu cliënten weg bij Cleveland Clinic?
    Zo werkt de markt. Kom daar in Nederland eens om.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.