Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorginstituut beslist pas eind 2015 over spoedzorg

Het Zorginstituut wil dat partijen voor 1 november die kwaliteitsstandaarden aanleveren waarover zij het nu al eens zijn. De rest volgt over een jaar.
Zorginstituut beslist pas eind 2015 over spoedzorg
Foto: Carina van Aartsen

Zorginstituut Nederland gaat de gesprekken met de brancheorganisaties leiden. Na de zomer gaan ze voor het eerst met elkaar om tafel.

Patstelling

De discussies in de regio over de concentratie van complexe spoedzorg zitten in een impasse. Half juli gooiden de zorgverzekeraars de handdoek in de ring. Zij stuurden het Zorginstituut een brief met het verzoek een oplossing te bieden. Het Zorginstituut wil nu dat zorgverzekeraars, patiëntenclub NPCF, brancheverenigingen van ziekenhuizen NVZ en NFU en de Orde van Medisch Specialisten met elkaar bepalen over welke standaarden zij het eens zijn. Die moeten voor 1 november bij het instituut worden aangemeld. Dat zou op tijd moeten zijn om nog in de zorginkoop te kunnen gebruiken.

Beroerte

Standaarden waar men het niet over eens is, bijvoorbeeld de zorg voor mensen met een beroerte en het inkrimpen van het aantal spoedeisende hulpafdelingen, zullen 'in de loop van 2015' moeten zijn aangemeld bij het Zorginstituut. Het instituut is daar niet preciezer in, maar hoopt dat dit wel voor de sluitingsdatum van de zorginkoop 2015 geregeld zal zijn. Een nader in te stellen adviescommissie zal vervolgens de wetenschappelijke onderbouwing ervan beoordelen. De NPCF en de zorgverzekeraars mogen elk een eigen expert aanleveren voor de commissie, zorginhoudelijk deskundigen zijn al benoemd. Zorginstituut Nederland verwacht volgend jaar alle kwaliteitsstandaarden en normen rond te hebben.

ACM

De Autoriteit Consument en Markt waarschuwde eind juli  voor mogelijke problemen met de mededinging rondom de concentratie van spoedzorg. De ACM verwacht dat dit ook grote gevolgen heeft voor de niet-spoedeisende zorg. Hierdoor vermindert het aantal keuzemogelijkheden voor patiënten. Dat mag van de ACM alleen als de kwalitatieve voordelen hier tegen op wegen. Juist de onderbouwing van de kwaliteitswinst is volgens de ACM op dit moment onvoldoende.

Zorginstituut Nederland

In 2013 bracht Zorgverzekeraars Nederland een plan uit voor de concentratie van complexe spoedzorg. Dit moest worden gezien als basis voor  verdere gesprekken in de regio. Die gesprekken startten eind vorig jaar in elf regio's en hadden in april dit jaar afgerond moeten zijn. Maar de partijen kwamen er niet uit. Over de onderbouwing van de plannen bestond geen overeenstemming. Dreigende sluiting van spoedeisende hulpafdelingen veroorzaakte enorme commotie. Daarop vroeg ZN het Kwaliteitsinstituut om voor een oplossing te zorgen. Het Kwaliteitsinstituut was eerst zelfstandig maar maakt nu onderdeel uit van Zorginstituut Nederland.

Concentratie en netwerken

Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden. Bekijk het dossier

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • Kees V

    Het zou een goede zet wanneer de SEH (NVSHV) verpleegkundigen en Stichting LAMP van ambulancezorg Nederland bij de discussie betrokken worden. Tenslotte zijn zij degene die de landelijke richtlijnen en protocollen ontwikkelen en valideren. Persoonlijk ben ik in eerdere functies regelmatig betrokken geweest bij richtlijn ontwikkeling acute zorg als expert bij delphi onderzoek en de ontwikkeling LPSEH. De ervaring heeft geleerd dat juist de gespecialiseerde verpleegkundige de vertaalslag weten te maken van wetenschap naar praktische implicaties en haalbaarheid.

Of registreer u om te kunnen reageren.