Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

34 gemeenten halen Wmo-deadline niet

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) concludeert dat het goed gaat met de invoering van de nieuwe Wmo. Het grootste struikelblok voor gemeenten is het op tijd implementeren van ICT- en administratieve processen. Ook hebben 45 gemeenten nog geen inkoopdocument gepubliceerd.
34 gemeenten halen Wmo-deadline niet
Foto: anp xtra Lex van Lieshout

Uit de stand van zaken die het ministerie van VWS deze week heeft gepubliceerd over de invoering van de Wmo, blijkt dat 34 gemeenten de deadline van 1 oktober niet gaan halen. Dat betekent dat zij het niet redden om voor 1 oktober de verordening voor de nieuwe Wmo aan de gemeenteraad te presenteren. Van Rijn verwacht van deze 34 gemeenten dat zij alsnog binnen afzienbare tijd een beleidsplan en een verordening zullen afleveren. Dan zijn er nog vijf gemeenten die aangeven op 1 november onvoldoende personeel te hebben opgeleid om de transitie in goede banen te leiden.

Inkoop

Over de zorginkoop moeten 45 gemeenten nog een inkoopdocument publiceren. Dit inkoopdocument is belangrijk voor zorgaanbieders om te weten of ze voor volgend jaar gecontracteerd zijn of niet. Ook van deze groep heeft Van Rijn het vertrouwen dat zij nog tijdig genoeg inkoopdocumenten zullen publiceren. Wat betreft beleidsplannen blijkt twee derde van de gemeenten volledig gereed en een kwart ten dele. 38 gemeenten verwachten op 1 november nog geen beleidsplan of verordening te hebben vastgesteld in de gemeenteraad. Het meeste werk moet echter gedaan worden op het gebied van de implementatie van nieuwe systemen. Hierop moeten volgens VWS nog 'veel stappen gezet worden'.

Foute gegevens

Recentelijk lieten verschillende gemeenteclusters weten dat de persoonsgegevens die het Rijk beschikbaar maakt via Vektis, het CIZ en het CAK voor de invoering, niet kloppen. Hierover schrijft de staatssecretaris: 'Naar aanleiding van enkele signalen dat de gegevens niet zouden kloppen, heb ik nadere analyses laten uitvoeren op de gegevens. De conclusie is dat de gegevens in lijn zijn met de eerdere verstrekte beleidsinformatie.'

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Gerelateerde tags

7 reacties

 • Esther Nieuwenhuizen

  Als de burger maar enige bescherming geboden wordt; het kwetsbare is dat er geen functiescheiding is toegepast bij de WMO of Jeugdwet. De gemeente is nl verantwoordelijk voor zowel de ontvangst als de screening van de zorgvraag maar ook voor de uitvoering ervan, via de selectie en monitoring van de zorgaanbieder. En wanneer deze hele keten niet operationeel is of randvoorwaardelijk voldoende uitgerust, is er uiteraard sprake van een terechte vrees...

 • A.Heijnen

  Laten we in plaats van een heleboel negativiteit hier te spuien, de verspilde energie hiervan bewaren voor waar we goed in zijn: zorgen!

 • benno12

  Typisch Nederland met veel bombarie het door dr kamers drukken met loze beloftes.
  En als puntje bij paaltje komt deze verwachte en totaal niet verraste mededeling.
  Alleen jammer dat kwaad al is geschied.
  Dank u van ' tunnelvisie' Rijn.

 • Helena Kampinga

  Er zullen geen gevolgen zijn voor de carrière van ambtenaren en wethouders. Degenen die de gevolgen zullen dragen zijn de kwetsbare mensen. Zij dragen de gevolgen van alle dingen die fout zullen gaan, maar ja... zij zijn dan ook geen hardwerkende Nederlander meer. Dat is de enige die telt in dit land. Maar de mate van beschaving meet je af aan de wijze waarop men omgaat met de zwakkeren en kwetsbaren. Conclusie: de beschaving waarop wij ons nog wel eens beroemen stelt niet zo veel voor.

 • ppep

  Schokkend om te lezen dat er nog zo veel falende gemeentes zijn. Het wordt nu weer eens pijnlijk duidelijk waar de ambtenaren zitten die niet voor hun taak berekend zijn. Ik mag aannemen dat dat gevolgen zal hebben voor hun carriere?

 • miek.roes

  Net doen alsof er niets aan de hand is. Ouderen vereenzamen mensen die zorg nodig hebben kunnen niet naar verpleeghuis waar te weinig personeel is.
  Kunnen niet alleen thuisblijven geen dagbesteding. Kinderen moeten al hard werken om aan alle belastingen en extreem
  hoge zorgverziekeraars premies te
  voldoen. En dan heb je nog niet de zorg
  die je wilt. Een bewoner in verpleeghuis
  is gestorven omdat hij levend verbrand
  is. Oorzaak te weinig professionele hulp
  verleners. Een mevr heeft zelfmoord
  gepleegd door gedwongen verhuizing.
  Dat zijn de mensen waar wij deze vrijheid
  aan te danken hebben. Tenminste geen
  oorlog. Sprake van vrijheid is er niet echt
  Gedwongen verhuizen...En dan een tour
  maken langs wethouders die braaf
  gehoorzamen is schandalig. Je druk
  maken dat de gemeentes op papier alles
  in orde hebben De samenleving wordt
  vergeten.Als ik dit alles op mijn geweten
  zou hebben zou ik niet meer kunnen
  slapen. Daarom zou ik nooit stas of min
  kunnen worden. Ik heb wel een geweten.

 • Wanne van Dorst

  De deadline van 1 oktober gaat over het contracteren van zorgaanbieders (eigenlijk: drie maanden voor startdatum contract, mag dus ook later). Verordeningen hoeven pas per 1.11.

Of registreer u om te kunnen reageren.