Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

PvdA pleit voor aparte regeling gehandicapten

De nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz) wordt aanstaande woensdag en donderdag behandeld in de Tweede Kamer. PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk pleit voor een grotere focus op gehandicaptenzorg in de nieuwe wet. Vera Bergkamp (D66) wil dat patiënten die veel zorg nodig hebben zelf mogen beslissen of ze wel of niet in een instelling terechtkomen.
PvdA pleit voor aparte regeling gehandicapten
Foto: ANP Bart Maat

De PvdA wil een aparte landelijke regeling voor mensen met een beperking die nu onder de Wlz komen te vallen. Dat zegt Kamerlid Otwin van Dijk in aanloop voor het debat over de Wlz. 'Gehandicaptenzorg is echt iets anders dan ouderenzorg', zegt Van Dijk. 'Ik ben nog niet zover dat ik zeg: ouderenzorg moet naar de Zorgverzekeringswet, maar voor die beide sectoren moet een apart ontwikkeltraject komen. In de gehandicaptenzorg gaat het om een beperkter aantal mensen en uitvoeringsverschillen per regio kan niemand me goed uitleggen. Dus het lijkt me onvermijdelijk dat de ontwikkeling leidt naar een aparte landelijke regeling voor deze groep, die ook landelijk wordt uitgevoerd.'

Prikkel tot ontwikkeling

Van Dijk zal tijdens het debat ook pleiten voor de introductie van persoonsvolgende bekostiging in de wet. 'Laten onderwerpen als persoonvolgende bekostiging verder uitwerken. Ik ben voor invoering daarvan, maar wel op een manier dat je zorgaanbieders uitdaagt. Eigenlijk wil ik het revaliderend karakter terug in de zorg. Mensen die straks onder de Wlz vallen zullen levenslang afhankelijk zijn van zorg, maar toch wil je een prikkel tot ontwikkeling en empowerment. Ik zoek naar zo'n prikkel.'

D66

D66 Kamerlid Vera Bergkamp wil dat patiënten die veel zorg nodig hebben zelf mogen besluiten of ze wel of niet in een instelling terechtkomen. 'In de nieuwe wet gaan zorgkantoren dat beslissen. In veel gevallen kunnen mensen dat heel goed zelf bepalen', aldus Bergkamp maandag in De Volkskrant. Ze pleit er verder voor dat ouders hun gehandicapte kinderen thuis moeten kunnen blijven verzorgen. Zorgvisie meldde eerder al dat dit onder de nieuwe wet vrij moeilijk te verwezenlijken is. Bergkamp: 'Er zijn zo veel loketten en bijbehorende regels waardoor er veel onduidelijkheid is. De staatssecretaris moet één vast aanspreekpunt regelen.' D66 pleit daarnaast ook voor het persoonsgebonden budget (pgb) als volwaardige alternatieve leveringsvorm naast zorg in natura.

Oppositie

De Christelijke oppositiepartijen SGP en Christen Unie zetten in op het versterken van de positie van mantelzorgers en vrijwilliger in de wet. Het kabinet is voor zijn plannen grotendeels afhankelijk van oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Zonder deze 'bevriende oppositiepartijen' heeft het kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Eén reactie

 • benno12

  Tja vrijwilligers, zeker de ontslagen werknemers die met behoudt van uitkering zelfde werk mogen doen dan wat ze nu doen.
  Lijkt een beetje op Oost-Duitse taferelen, geen werkloosheid iedereen werkt.
  Voor christelijke partijen, met alle respect, geldt dat de vrouw thuis voor het fornuis staat, en dat in die gemeenten best mantelzorg geleverd kan worden in de naam van ...
  Maar even realiteit het doorsnee gezin moet met zijn tweeën werken om kinderen te onderhouden en nog een beetje normaal te kunnen leven, en dan ook nog mantelzorg.
  Wat erg jaren 50 is dit en we leven in 2014!!!!!

Of registreer u om te kunnen reageren.