Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Reinier Haga Groep mag LangeLand overnemen

Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer mag overgenomen worden door de Reinier Haga Groep, waartoe het Haagse HagaZiekenhuis en het Reinier de Graaf Ziekenhuis uit Delft behoren. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft vandaag de overnameplannen in een spoedprocedure goedgekeurd.
Reinier Haga Groep mag LangeLand overnemen
Foto: ANP - Lex van Lieshout

De Autoriteit Consument en Markt moet de overname ook nog goedkeuren en toetsen op basis van de Mededingingswet. Het is de bedoeling dat het noodlijdende LangeLand een zelfstandig basisziekenhuis blijft met een spoedeisende hulp.

Samenwerking

De ziekenhuizen binnen de Reinier Haga Groep werken op een aantal gebieden al samen met het LangeLand. Zo werken het HagaZiekenhuis en het LangeLand samen op de gebieden van dialyse, longgeneeskunde, cardiologie en intensive care. Reinier de Graaf en het LangeLand werken samen op het gebied van de microbiologie.

 

Lange adem

Inmiddels verkeert het LangeLand al geruime tijd in een onzekere situatie. Die begint medio 2011 als het bestuur naar buiten treedt over de financiële problemen. Uit interne documenten komt naar voren dat het ziekenhuis te klein is om zelfstandig door te gaan. Als eerste optie komt de A12-coöperatie in zicht. De coöperatie bestaat uit het Groene Hart Ziekenhuis, het Bronovo Ziekenhuis en MC Haaglanden. Uiteindelijk lopen de besprekingen op niets uit omdat het LangeLand "niet noodzakelijke" en "niet rendabele" voorzieningen wil behouden.

Volgende speler is Loek Winter. Hij wil het ziekenhuis helpen op voorwaarde dat medisch specialisten geld steken in het ziekenhuis. Uiteindelijk loopt ook deze reddingsactie op niets uit.

Kort daarna, halverwege juli 2013, verschijnt het bericht dat Vierstroom (voorloper van Fundis) samen met de medische staf het ziekenhuis gaat overnemen. Per september moet de overname effectief worden, maar de OR van Vierstroom steekt daar een stokje voor en uiteindelijk mislukt de overname in februari 2014.

Concentratie en netwerken

Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Bekijk het dossier

Of registreer u om te kunnen reageren.