Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Van Rijn wil experimenten persoonsvolgende bekostiging

Er komt ruimte in de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz) om te experimenteren met vormen van persoonsvolgende bekostiging. Die toezegging deed staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) vandaag aan de Tweede Kamer tijdens het debat over de Wlz.
Van Rijn wil experimenten persoonsvolgende bekostiging
Foto: ANP Bart Maat

Hoewel de bekostiging van zorg in de nieuwe Wlz op min of meer dezelfde wijze zal plaatsvinden zoals nu al in de huidige AWBZ gebeurd, komt er wel ruimte om te experimenteren met vernieuwende vormen van financiering. Die toezegging doet Van Rijn naar aanleiding van amendementen van verschillende fracties. De staatssecretaris zegt in principe voorstander zijn van persoonsvolgende bekostiging, maar wil in zijn nieuwe wet niet radicaal overstappen omdat dit risico's voor de continuïteit van zorginstellingen met zich meebrengt. 'Ik ben in principe voorstander van stemmen met de voeten, maar we kunnen ook niet direct alle budgetzekerheid weghalen bij zorginstellingen.'

Te vrijblijvend

Voor Kamerlid Carla Dik-Faber (CU) is de toezegging te vrijblijvend. 'Ik hoor de staatssecretaris zeggen dat hij de voor- en nadelen van cliëntvolgende bekostiging op een rijtje wil zetten en wil kijken of we hier in de loop van de komende vijf tot tien jaar stappen kunnen zetten. Maar we hebben het hier in deze Kamer al jaren over cliëntvolgende bekostiging. De meeste leden zijn het er over eens dat dit de kwaliteit van zorg drastisch zou verbeteren. En dan is er nu een mogelijkheid om met  een nieuwe wet deze nieuwe weg in te slaan, en dan houden we het er op dat 'er een haakje is' om zorg in de toekomst cliëntvolgend te maken. Dat vind ik toch wat mager.'

Zzp's

SP-Kamerlid Renske Leijten slaat ook aan op het thema 'cliëntvolgende bekostiging'. 'Ik weet nog goed dat destijds de invoering van het systeem met zorgzwaartepakketten werd geïntroduceerd als een vorm van cliëntvolgendheid. "Geen cliënten, geen centen" was destijds het devies van staatssecretaris Bussemaker. Maar nu, een paar jaar later, stappen we al van dat systeem af. Omdat het onnodige minutenregistratie heeft opgeleverd en verder niet veel goeds. Daarom is de SP geen voorstander van het per sé cliëntvolgend maken van de bekostiging.'

6 reacties

 • Jhusslage

  Alwéér een experiment met een Persoonsvolgend Budget? Dat hebben we eind jaren '90 ook al gehad. Nooit meer iets van vernomen.

 • f.puijnen

  die honderd duizenden die niet betalen dat ze daar maar eens achtergaan en die hier binnen komen die niets hoven te betalen dat ze dat maar eens gaan regelen en niet die oudjes die Nederland na de oorlog hebben opgebouwd nog meer uitknijppen en die nu als oud vuil worden behandeld denk daar eens overna .groetjes

 • het kan beter

  De staatssecretaris VWS reageert als aangeschoten wild op patient volgende bekostiging. Er zijn twee belangen die door elkaar worden gehaald. Zonder klant geen zorg! Zonder zorginstelling geen zorg! Deze twee belangen moeten verbinding hebben. Ziekte overkom je en is enigszins voorspelbaar en dat betekent er moet zorgstructuur staan als een vast huis! Dus geen ge jo-jo met wel / niet bekostiging! en overdaad aan overheidsregels waar honderden ambtenaren regels kunnen maken en interpreteren. Hou het simpel. Nog steeds gaat te veel zorggeld op aan fun en frustratie. Het wordt hoog tijd voor echte bestuurders ipv het geknoei van Van Rijn.

 • fred

  Geachte lezer,
  Lees ik het goed tussen de regels door dat de staatssecretaris heeft bedoeld:'De continuiteit van de zorginstellingen'.
  Als dat zo is:'Wat verstaat hij dan onder kwaliteit van zorg en zorg op maat?'
  Ik betwijfel of dit systeem nog wel houdbaar is in financiele en organisatorische zin.Want daar gaat het toch om bij de staatssecretaris?Er zijn nu al ruim 10.000 wachtenden voor het verpleeghuis en inmiddels moeten we ook betreuren dat ruim 25.000 zorgmedewerkers zijn ontslagen.USPMarketing- consultancy zegt dat 90% van de hulpbehoevenden thuis wenst te wonen met professionele ondersteuning. Ondersteun dan in beleidsmatige zin de thuiszorg!
  En daar hoort ook bij de huishoudelijke hulp.U weet dat bij veel ouderen de linnenverzorging onder de maat is?Voor meer informatie kunt U ook lezen www.stgeerstelijnsklinieken.nl
  Vriendelijke groet.


 • Teceer

  in plaats van adequate en niet-bureaucratische indicatiestelling lijkt het kabinet liever te (blijven) koersen op de regierol van de zorgverzekeraars om de zorgaanbieders te knevelen.

 • P.J. Visee

  Kostenvolgend voor patiënten zou goed zijn, zelfs n zeer grote verbetering met zich brengen, wanneer er overtolligheid weggehaald wordt bij hen, die bepaalde dingen niet nodig hebben. Het resultaat is vaak andersom, er worden, op grond van statistieken, dingen weggehaald, omdat 90% van de cliënten het niet gebruikt. Wij, de zorginstellingen moeten die 10% niet uit het oog verliezen, want daar gaat het om. Ik zie daarom vanuit besparingsoogpunt een dergelijke regeling met angst en beven tegemoet.
  Peter Jan Visee
  Curadomus

Of registreer u om te kunnen reageren.