Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Wet langdurige zorg door Tweede Kamer

Het parlement heeft vandaag officieel het wetsvoorstel aangenomen dat de AWBZ moet vervangen; de Wet langdurige zorg (Wlz).
Wet langdurige zorg door Tweede Kamer
Foto: Martijn Beekman

Verschillende Kamerleden feliciteren elkaar op Twitter terwijl anderen het betreuren dat de bal nu bij de senaat ligt. SP-leider Emile Roemer schrijft: 'Wet langdurige zorg aangenomen. Feest in de coalitie, ellende voor alle mensen die recht op zorg of hun baan verliezen.' SP-er Henk van Gerven noemt het een 'zwarte dag'.

Reacties

CDA-Kamerleden Carla Dik-Faber en Mona Keijzer zijn juist blij dat een amendement van hun hand is aangenomen. Dit amendement houdt in dat de wet de mogelijkheid biedt om in het kader van experimenten te bezien hoe de menselijke maat het beste vorm gegeven kan worden.

ANBO, dé belangenbehartiger voor senioren, is teleurgesteld dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de invoering van Wet langdurige zorg per 1 januari 2015. Directeur Liane den Haan: 'Invoering over drie maanden is te snel, want de zorgprofielen (de nieuwe indicatiestellingen) zijn nog lang niet klaar. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft hierover laatst een brandbrief gestuurd. Wij zijn dus niet de enige die zich hier zorgen over maken. ANBO steunt de hervorming van de langdurige zorg, maar maakt zich zorgen dat wat betreft de Wlz veel senioren tussen het wal en het schip zullen vallen: té goed voor verblijf in een verzorgings-/verpleeghuis, maar té slecht om zichzelf thuis goed te kunnen redden.'

5 reacties

 • ppep

  Helaas rammelden de plannen van de SP aan alle kanten, waardoor deze door niemand meer serieus werden genomen. Politiek amateurisme van het zuiverste water.

 • oost

  De SP roept niet zomaar iets voor de bühne, maar heeft een sociaal alternatief gepresenteerd voor de AWBZ i.p.v. de nieuwe Wlz: https://www.sp.nl/sites/default/files/140805_awbz_rapport.pdf

 • benno12

  Tja helaas zijn de cliënten de dupe van politieke spelletjes niet meer en minder.
  Voorspel straks een harde landing met vele negatieve gevolgen.
  Deze zijn nu al merkbaar grotere groepen minder inzet personeel.
  Nu al stijging ziekte verzuim en te kort aan personeel.
  Waar gaat sociaal Nederland heen ????
  Een ab-er dagbesteding

 • Maarten1988

  @bresker: er zijn al vele arbeidsplaatsen verloren gegaan in de aanloop naar 2015, dus hoezo 'politiek gewin'?

 • bresker

  De SP praat tegen beter weten in, louter voor politiek gewin.

Of registreer u om te kunnen reageren.