Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kleine IC is net zo goed als grote

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De kwaliteit van de intensive care (IC) in kleine ziekenhuizen doet niet onder voor die in grote ziekenhuizen. Er is geen verschil in sterfte, blijkt uit een publicatie in het vakblad Intensive Care Medicine.
Kleine IC is net zo goed als grote
Foto: ANP Evert Elzinga

In 2007 raakten de IC’s in kleine ziekenhuizen in opspraak. Er zouden jaarlijks 250 onnodige sterfgevallen plaatsvinden. De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) baseerde zich destijds op Amerikaans onderzoek en extrapoleerde de gegevens naar de Nederlandse situatie.

Onderzoek naar sterfte op IC

Recent onderzoek in opdracht van de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen door onderzoekers uit het AMC verwijst die uitkomsten naar de prullenmand. Het onderzoek is gebaseerd op de gegevens van 132.159 patiënten uit de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). De patiënten waren opgenomen op een IC in de periode januari 2009 tot oktober 2011. Van de 95 IC’s in Nederland deden er 87 mee. Er blijkt geen verschil te zijn in de ziekenhuissterfte en de negentig dagen sterfte tussen een level I (kleine IC), level II (middelgrote IC) en level III (grote IC).

Framing kleine IC’s

In de optiek van anesthesioloog-intensivist Georg Kluge, auteur van het artikel in het vakblad Intensive Care Medicine, zijn de IC’s in 2007 ten onrechte weggezet als onveilig. ‘De Amerikaanse gegevens zijn totaal niet toepasbaar op Nederland. Dat was een staaltje van framing‘, verklaart hij in een interview dat vrijdag verschijnt in het Zorgvisie Weekoverzicht.

2 REACTIES

  1. Van Dale beschrift een ‘frame’ als ‘een kijk op de werkelijkheid die men ingang wil doen vinden en die bestaat in een inventief verwoorde, sterke vereenvoudiging van een complex probleem’. Klakkeloos vertalen van Amerikaanse cijfers naar NL kan hier wel in passen, mits men uiteraard aanneemt dat het doel van de publicatie was, kleine ICs in een kwaad daglicht te stellen. En daarmee doet de subjectiviteit wel zijn intrede in het meningsverschil ter zake…

  2. Lees alle reacties
  3. Dat was geen framing. Framing is als je de jeugdcriminaliteitscijfers van Marokkanen opvoert om daarmee te bewijzen dat christendom = goed en islam = slecht, en je de cijfers van Antillianen (christenen) die niet veel minder erg zijn verzwijgt.
    Het onterecht extrapoleren van een Amerikaans onderzoek naar de Nederlandse situatie is van een andere orde.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.