Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Azië rolt rode loper uit voor Buurtzorg

Buurtzorg Nederland gaat teams oprichten in China, Taiwan, Singapore en Korea. In Shanghai heeft directeur Jos de Blok een convenant ondertekend met Chinese partners in het bijzijn van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander.
Eerste rij vlnr burgemeester Shanghai, de Chinese partner van Buurtzorg, Jos de Blok, Stephan Dyckerhoff (onze man in China). Tweede rij vlnr staatssecretaris Martin van Rijn (achter burgermeester), Koning Willem-Alexander en minister Bert Koenders.
Eerste rij vlnr burgemeester Shanghai, de Chinese partner van Buurtzorg, Jos de Blok, Stephan Dyckerhoff (onze man in China). Tweede rij vlnr staatssecretaris Martin van Rijn (achter burgermeester), Koning Willem-Alexander en minister Bert Koenders.

De Blok heeft zich dit weekend aangesloten bij de Nederlandse handelsmissie naar China, onder leiding van Koning Willem-Alexander. Op 28 oktober ondertekende De Blok, in aanwezigheid van de koning, een convenant met zijn Chinese partners. Er zijn afspraken gemaakt om in twee van de zeven districten in Shanghai met teams van start te gaan. Eén team is al aan de slag. 'Zo zijn we negen jaar geleden in Nederland ook begonnen. We mikken op tien procent van de Chinese markt, net zoals in Nederland.'

Buurtzorg buitenland goed voor 400 miljoen

Buurtzorg gaat ook in zee met Taiwan. Daar ging vorige week de rode loper uit voor De Blok. Hij heeft daar kennisgemaakt met de premier en de first lady van Taiwan. Ook in Zuid-Korea is Buurtzorg net gestart. Binnenkort volgt Singapore. In Japan is de zorgorganisatie uit Almelo al enige jaren aan de slag. Daar bewaakt de lokale not-for-profit organisatie Orange Cross Foundation de Buurtzorg-formule. Buurtzorg voert de typerende werkwijze van zelfsturende teams ondersteunt met slimme IT in met een franchise-model. Ook in Zweden, Engeland en Amerika zijn Buurtzorg-teams actief. De Blok verwacht in 2020 400 miljoen euro omzet te halen in het buitenland. Ter vergelijking, de omzet in Nederland is circa 300 miljoen euro. Buurtzorg is een not-for-profit organisatie. De marge op de omzet in het buitenland komt ten goede aan Buurtzorg Nederland en zijn cliënten.

Staatssecretaris Martin van Rijn sluit China-deal

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS was ook mee met de Nederlandse delegatie, die in de ochtend van 29 oktober is geland op Schiphol. Hij leidde de handelsdelegatie Life Sciences en Health. Van Rijn en zijn Chinese collega-minister Zhi Shuping hebben een overeenkomst getekend voor meer samenwerking tussen beide landen.

Verdieping in Zorgvisie

Binnenkort verschijnt in Zorgvisie Magazine een achtergrondverhaal met alle buitenlandse activiteiten van Buurtzorg op een rij. De Blok vertelt daarin welke obstakels er in de verschillende landen zijn en hij gaat in op de motieven om wijkverpleegkundigen uit alle landen van de wereld met elkaar te verbinden.

Innoveren tijdens de transformatie langdurende zorg

De decentralisatie van de zorg is een botsing van culturen. Gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars proberen vanuit hun eigen wereld tot nieuwe oplossingen te komen voor de zorg en ondersteuning van mensen thuis. De bezuinigingen zetten onderhandelingen op scherp. Hoe ontstaan succesvolle innovaties bij deze transformatie? Laat u inspireren op het Zorgvisie-congres op 1 december door onder meer Jan Rotmans, Anne-Mei The, Doekle Terpstra, Tim Robbe. Ard Leferink van Buurtzorg Nederland zal met wethouder Árd Kleijer ingaan op de vernieuwingen in de gemeente Putten. De directeur zorginkoop langdurige zorg van Menzis, Jan Megens, zal spreken over de zorginkoop wijkverpleging en de samenwerking met gemeenten.

Of registreer u om te kunnen reageren.