Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruime opdracht voor vernieuwde RVS

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De nieuwe Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) heeft veel bewegingsvrijheid gekregen van de bewindslieden van Volksgezondheid. Dat bleek woensdag bij de presentatie van de missie en de werkagenda.
Ruime opdracht voor vernieuwde RVS

‘Dit is een atypisch werkprogramma van een atypische raad. Ik verheug me zeer op de verbreding’, aldus secretaris generaal Erik Gerritsen van VWS.

Eigen profiel

‘Het eerste halfjaar was een zoektocht naar een eigen profiel. De RVS wil zelf het wiel uitvinden met de nieuwe raad. Eigenaarschap is een voorwaarde voor goed resultaat’, aldus voorzitter Pauline Meurs. De brede opdracht die ze heeft gekregen noemt ze ‘een onrustig bezit’.

Nieuwe leden

Het afgelopen jaar zijn nieuwe leden geworven voor de raad die fungeert als een van de belangrijkste adviesorganen van VWS. Daarbij is gekozen voor vernieuwing. Er zijn leden binnengehaald met een duidelijk profiel. Zo zijn Loek Winter, Daan Dohmen, Bas Leerink, Liesbeth Noordegraaf-Eelsen en Greet Prins toegetreden tot de raad. De RVS is op 1 januari ontstaan uit een fusie van de RVZ (Raad voor de Volksgezondheid en Zorg) en de RMO (Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling).

De veranderende verzorgingsstaat

Vertrekpunt voor het adviesorgaan is de grote dynamiek in de gezondheidszorg en de samenhang met andere publieke domeinen. ‘Verschuivende verhoudingen dagen de gevestigde orde uit op meerdere fronten. Tegelijk zijn onderliggende fundamentele waarden in het geding’, constateert de raad. Als voorbeeld noemt Meurs een gemeenteambtenaar die een burger uitnodigt voor een keukentafelgesprek in het kader van de Wmo bij hem op de werkkamer. ‘Hoeveel privé-informatie mag en wil je prijsgeven in een keukengesprek in een werkkamer’, aldus de voorzitter. Ook op andere gebieden constateert zij veranderingen die om een analyse en een advies vragen. De komende vier jaar staan centraal:  de veranderende verzorgingsstaat, verantwoord sturen waarbij een van de vragen is of de inkooprelaties die verzekeraars en zorgaanbieders aangaan wel opleveren wat is beoogd, alle aspecten rondom de inzet van nieuwe technologie (eHealth, robotisering) en kwesties die samenhangen met de levensloop van mensen met aandacht voor de diversiteit en aspecten als bijvoorbeeld eenzaamheid.

Nieuwe vorm

De RVS gaat anders te werk dan haar voorgangers. De raad wil niet meer alleen een geschreven advies opleveren als sluitstuk van een adviestraject maar nadrukkelijk andere communicatievormen inzetten, zoals bijvoorbeeld social media en web platforms. Ook bij de totstandkoming van adviezen wordt veel meer interactie gezocht. ‘We willen veel mensen van buiten betrekken bij onze domeinen. Wat kan Volksgezondheid bijvoorbeeld leren van het buitenland of van sociale zaken of infrastructuur’, aldus Meurs. Dit betekent ook dat de RVS meer gaat samenwerken met andere adviesinstituten zoals het Sociaal Cultureel Planbureau, ZonMw, RIVM en de Gezondheidsraad.

Aan het eind van de raadsperiode van vier jaar wil zij de balans opmaken. De ambitie is om verder te kijken dan de bestaande belangen. Dat moet nieuwe inzichten opleveren. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Gerritsen zou het toejuichen als de adviestrajecten met inbreng van allerlei partijen al draagvlak creëren voor beleidswijzigingen. ‘VWS kan dan aanhaken bij de communities die de RVS ontwikkelt.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.