Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Laat patiënt weinig merken van populatiemanagement’

Mark van Dorresteijn
Het is belangrijk dat patiënten weinig merken van populatiemanagement. ‘Patiënten moeten juist heel individueel en persoonlijk geholpen worden’, vertelt Jeroen Tas,CEO Philips Healthcare Information Services and Solutions, tijdens een bijeenkomst voorafgaand aan de grootste radiologiebeurs ter wereld (RSNA).
‘Laat patiënt weinig merken van populatiemanagement’

Tas schetst samen met Frans van Houten, CEO Philips, een beeld van hoe Philips de toekomst voor zich ziet. Van Houten ziet toekomst in slimme technologie die artsen helpt bij het maken van de juiste diagnose. ‘We willen meer “first time right diagnoses”. Het gaat nog veel te vaak fout en als we straks persoonlijke therapieën aan willen bieden, is het belangrijk om eerst een goede diagnosis te stellen.’ Daarnaast ziet Van Houten een verschuiving van het businessmodel voor ziekenhuizen. ‘Technologie is zo ontzettend ingewikkeld geworden dat het een aparte specialiteit is. Inkopen per product werkt daarom niet meer. De focus ligt daarom op lange termijn partnerships waarbij wij worden afgerekend op het succes van ziekenhuizen.’

Populatiemanagement

‘Populatiemanagement wordt pas een feit als je het leven van mensen verbetert. Dat doen we eigenlijk al langere tijd met onze producten’, stelt Van Houten. Een voorbeeld zijn de valdetectiesystemen. Deze geven niet alleen een seintje af als mensen ten val komen, maar kunnen tegenwoordig ook de kans op vallen voorspellen op basis van gedrag. Tas: ‘Voor de mensen zelf moeten we oplossingen bedenken die aansluiten op hun wensen. De zogenoemde personalized medicine biedt een oplossing voor preventie, genezing en therapietrouw.’ Hoe dat in een regio geregeld wordt, is iets tussen zorgaanbieders, verzekeraars en de overheid. ‘De patiënt moet zo weinig mogelijk merken van populatiemanagement.’

Algoritmen

Uiteindelijk zullen de wearables in staat zijn om een compleet profiel van iemand te bouwen voor de klinische context. Ontwikkelingen in big data, de cloud en slimme algoritmen worden dus steeds essentiëler voor de zorg. Tas legt uit dat zij algoritmen hebben waarmee het mogelijk is om te zien of kanker kwaadaardig is. ‘Met het blote oog kun je dat niet zien, maar de software kan deze veranderingen wel ontdekken. We staan nu nog aan het begin van deze ontwikkeling, maar wij denken dat het de toekomst wordt.’ Dat heeft vervolgens ook weer effect op het beroep van radioloog. Zij worden clinical data scientists omdat zij veel vaker de data, in welke vorm dan ook, zullen moeten interpreteren. ‘Vorig jaar tijdens de RSNA hoorde ik een radioloog spreken die vertelde dat het beroep in honderd jaar amper is veranderd. De techniek werd weliswaar beter en de beelden scherper, maar het werk bleef hetzelfde. Hij had nu voor het eerst het gevoel dat de radiologie compleet verandert.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.