Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Mayo Clinic komt naar Nederland

De Mayo Clinic uit Rochester (Minnesota), één van de beste ziekenhuizen ter wereld, organiseert op 8 maart met Zorgvisie het seminar ‘Excellent leiderschap’.
Mayo Clinic komt naar Nederland

De Mayo Clinic uit Rochester (Minnesota) is onbetwist één van de meest vooruitstrevende, beste, veiligste en meest patiëntgerichte ziekenhuizen van de wereld. Al ruim 120 jaar leveren de medisch specialisten er de allerbeste medische zorg die er is. Duizenden patiënten uit alle windstreken vinden jaarlijks hun weg naar Mayo Clinic. Vanzelfsprekend is ook de Amerikaan om de hoek welkom in dit niet for-profit ziekenhuis.

CEO is altijd een dokter

Het succes van de Mayo Clinic is te danken aan het leiderschap van de artsen. Al sinds de oprichting in 1888 door de Mayo-broers zijn artsen de eigenaars. De CEO is altijd een medisch specialist. De medisch specialisten zijn allemaal in loondienst. Elders kunnen ze meer verdienen. Toch kiezen ze uit volle overtuiging voor Mayo Clinic.  De dokters organiseren en leiden het ziekenhuis vanuit de waarde 'the need of the patient comes first'.

Mayo Clinic wil 200 miljoen patiënten helpen

Mayo Clinic heeft een gedegen systeem voor het opvolgen van leiders. De CEO wordt voor acht jaar benoemd. Vier jaar voor vervanging worden er enkele mensen geselecteerd voor opvolging. Na vier jaar training wordt er één benoemd. De afvallers krijgen veelal topbanen in andere ziekenhuizen. De Mayo Clinic heeft de ambitie om in 2020 200 miljoen patiënten wereldwijd te dienen. Ook Nederlandse ziekenhuizen kunnen met de Mayo-aanpak excellente zorg gaan leveren.

Ruim 160 miljoen dollar aan giften

Ook financieel gaat het de Mayo Clinic, omzet ruim zeven miljard dollar, voor de wind. Dat komt niet alleen door de 160 miljoen dollar aan giften van dankbare patiënten. Bezuinigen gebeurt door in te zetten op betere kwaliteit. Ook al hebben de meeste Nederlandse ziekenhuizen minder dokters en geld dan Mayo Clinic, wat ze kunnen leren van Mayo is hoe de zorg anders te organiseren door de waarde 'the patient comes first' echt als uitgangspunt te nemen.

Wat maakt dit ziekenhuis verder zo bijzonder?

Eén arts coördineert alle zorg rondom een patiënt: de eerste dokter blijft je dokter.Het diagnostisch proces is maximaal in één week afgerond. Een consulterend medisch specialist is binnen twee uur beschikbaar. Er is veel aandacht voor gepast gebruik en het terugdringen van praktijkvariatie. Er wordt gewerkt met een geïntegreerd elektronisch patiëntendossier.De logistiek achter de zorg is optimaal. Het patiëntveiligheidsbeleid is relatief jong, maar wel expliciet, transparant  en toetsbaar.Mayo Clinic combineert de hoogste patiënttevredenheid met het grootste werkplezier van medewerkers.

Mayo Clinic: excellent leiderschap

Op het Zorgvisie Executive Seminar Mayo Clinic: excellent leiderschap op 8 maart zullen Medical Director Stephen J. Swensen en Patient Safety Officer Timothy I. Morgenthaler lezingen geven over cultuur, patiëntveiligheid, patiëntbeleving en professioneel leiderschap. Dagvoorzitter Wim Schellekens, Rob Dillmann (voorzitter raad van bestuur Isala) en gynaecoloog Carina Hilders (directeur patiëntenzorg Reinier de Graaf ziekenhuis en bijzonder hoogleraar  medisch leiderschap) besteden veel aandacht aan hoe de aanpak van Mayo Clinic is vertalen naar de Nederlandse context. In het programma is voldoende gelegenheid voor interactie en het stellen van vragen.

Eén reactie

  • De Vogelvrije Huisarts

    Uitstekend. Hier is het leiderschap weggegeven en moet men weer terug naar de basis.

Of registreer u om te kunnen reageren.