Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dertien buitenlandse interventies tegen eenzaamheid

Mark van Dorresteijn
Deze dertien oplossingen uit het buitenland zijn wetenschappelijk bewezen succesvol bij het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid door of vanuit de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en ouderenzorg. De ideeën zijn verzameld en bij elkaar gebracht door de Coalitie Erbij.
Dertien buitenlandse interventies tegen eenzaamheid

De beschrijving van de interventies zijn bedoeld om Nederlandse zorgorganisaties te inspireren. Ze zijn nog niet zo uitgewerkt dat ze ‘hapklaar’ in de eigen organisatie overgenomen kunnen worden. Het achterliggende idee kan volgens de auteurs dan ook anders uitgewerkt worden, bijvoorbeeld door het aan te passen aan de lokale omstandigheden.

Dertien interventies

De schrijvers van het rapport noemen de volgende dertien succesvolle interventies:

  1. Sessies met honden – Bij deze interventie krijgen bewoners op individuele basis een aantal maal per week gezelschap van een hond.
  2. Levende hond vs. Robothond – Ook de robothond bleek effectief in het verminderen van eenzaamheid.
  3. Beter omgaan met zorgverleners – De capaciteiten van ouderen werden vergroot en zij leerden om een betere relatie op te bouwen met zorgverleners.
  4. Leren omdenken – Ouderen leerden over de achterliggende oorzaak van eenzaamheid.
  5. Geheugentraining – Ouderen in een verpleeghuis kregen training over de werking van het geheugen en het aanmaken van nieuwe herinneringen.
  6. Digitale face-to-face lotgenotengroep – Internetvideo-programma voor chronisch zieken met de nadruk op face-to-face-contact.
  7. Gespreksgroepen lichte thematiek – In verpleeghuizen werden zorg-supportgroepen gestart door personeel getraind door het studie-team. Discussiegroepen gingen onder andere over muziek, lezen of foto’s.
  8. GGZ-programma – Ggz-interventie om eenzaamheid te voorkomen.
  9. Activeringsprogramma’s – Door passiviteit te doorbreken lukte het mensen om sociaal actiever te zijn en meer controle te krijgen over het leven.
  10. Computer- en internetcursus – Deze interventie vond plaats in speciaal vrijgemaakte ruimtes in dagcentra of verpleeghuizen. Deelnemers moesten cognitief gezond zijn en werden toegewezen aan de computer/internetgroep of de controlegroep. De computer/internet-educatie hield in: leren browsen en mailen, en deelnemen aan forums.
  11. Robotzeehond – Participanten in een rust/ziekenhuis kregen sessies met een interactieve robot in de vorm van een zeehond die reageert op zicht, geluid, balans en contact. Een groot aantal deelnemers was cognitief aangedaan.
  12. Vrijwilligers onderdeel in zorgteam – In deze pilot worden vrijwilligers als integraal onderdeel van het zorgteam in een verpleeghuis opgenomen.
  13. Kippen – Dit project brengt oudere mensen en het houden van kippen samen. Verpleegtehuizen met vooral demente mensen kunnen kiezen een “hen powered home” te worden. Het doel is bewoners positieve relaties met elkaar te laten op bouwen door de gezamenlijk dagelijkse zorg voor kippen op zich te nemen.

Rapport

Het complete rapport inclusief uitgebreide beschrijvingen is te verkrijgen via de website van Aedes-Actiz en bevat verdere informatie over de dertien interventies.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.