Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'Nieuwe brancheorganisatie luidt einde BTN in'

Brancheorganisaties ActiZ en BTN hebben hun kraamzorgafdelingen gecombineerd in een nieuwe, aparte koepel; Brancheorganisatie Geboortezorg (Bo Geboortezorg). BTN-oprichter Arie Treffers vreest dat hiermee het startsein is gegeven voor de aftakeling van BTN.
bo.jpeg

De kraamzorgorganisaties die nu nog bij ActiZ en BTN zijn aangesloten, gaan gezamenlijk en zelfstandige verder als aparte brancheorganisatie.  ActiZ en BTN stoppen per 1 januari 2016 met de belangenbehartiging voor kraamzorg. Bo Geboortezorg wordt de nieuwe brancheorganisatie van kraamzorgorganisaties. Marlies Buurman en Mariëtte van Driel vormen samen de directie van Bo Geboortezorg.

Treffers
Oprichter van brancheorganisatie BTN, Arie Treffers, maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. ‘BTN is ooit opgericht als "luis in de pels" van de grote traditionele brancheorganisaties. Die rol heeft het al lang niet meer. Met het afstoten van kraamzorg wordt BTN ontmanteld. Alleen thuiszorg en wat aanverwante zorgorganisaties blijven over. Te weinig om een vuist te maken.’

Treffers vraagt zich ook af of de nieuwe organisatie Bo Geboortezorg voldoende volume zal hebben om een verschil te kunnen maken. ‘Het is in de zorg relatief gezien een minimale partij. Zowel budgettair gezien (275 miljoen euro) maar ook inhoudelijk. Partijen als VWS de zorgverzekeraars en de NZa zullen niet makkelijk iets gelegen laten liggen aan deze club.’

ActiZ

Buurman en Van Driel geloven wel in de nieuwe organisatie. ‘Wij zijn een krachtige, toegankelijke en inspirerende belangenbehartiger voor organisaties die actief zijn in de kraamzorg en in de nabije toekomst in de geboortezorg. Een belangenbehartiger die gaat voor verdere professionalisering, profilering én positionering van kraamzorg in geboortezorg. Hierdoor kunnen de leden nog beter, kwalitatief hoogwaardige zorg bieden aan (toekomstige) ouders en hun pasgeboren kind.’

Frank Bluiminck, plaatsvervangend directeur van ActiZ: “Ik ben trots op deze ontwikkeling, waarbij de kraamzorgorganisaties van ActiZ samen met de kraamzorgleden van BTN een zelfstandige brancheorganisatie oprichten. Om kennis te delen, ervaringen uit te wisselen en een krachtige gesprekspartner te zijn voor stakeholders, waaronder de politiek en zorgverzekeraars. Het voelt als een kind dat uitvliegt: klaar voor een zelfstandige toekomst.’

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.