Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

SVB neemt toekenningstaak pgb van 42 gemeenten over

Wanneer gemeenten hun budgethouders niet op tijd een toekenningsbericht kunnen sturen voor een pgb in 2016, zal de Sociale Verzekeringsbank (SVB) die taak van hen overnemen. Die opdracht geeft staatssecretaris Martin van Rijn aan de SVB. Ondertussen maken cliëntenorganisaties en Kamerleden zich grote zorgen over de uitvoering van het pgb in 2016.
SVB neemt toekenningstaak pgb van 42 gemeenten over
Foto: iStock

Gemeenten hebben tot 12 december aanstaande om de zogenoemde toekenningsberichten te versturen. Die berichten zijn nodig voor budgethouders om een persoonsgebonden budget (pgb) in de Wmo te kunnen krijgen volgend jaar. Een aantal gemeenten lukt dat niet op tijd. Daarom laat de staatssecretaris de SVB dit overnemen. Op het Algemeen Overleg vandaag over de invoering van het trekkingsrecht van de pgb zegt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman hierover: 'De staatssecretaris moet interveniëren bij 42 gemeenten om ervoor te zorgen dat mensen in 2016 hun pgb in de Wmo krijgen. Ik vrees dat de uitvoering van het pgb in 2016 weer een zooitje gaat worden.'

Zorgen

Belangenvereniging Per Saldo en cliëntenorganisatie Ieder(In) stuurden gisteren nog een kritische brief over de invoering van het trekkingsrecht in het pgb naar de Kamer. Hierin uiten de partijen hun zorgen over gedoe rondom de pgb's volgend jaar. 'Ons vertrouwen in de uitvoering van het huidige proces en een solide start in 2016 van het trekkingsrecht zijn wij snel aan het verliezen. Wij stellen dat de processen nog niet goed lopen. We maken ons serieuze zorgen dat toekenningsbeschikkingen en zorgovereenkomsten die te laat binnenkomen opnieuw zullen leiden tot uitbetalingsproblemen in januari 2016. Redenen hiervoor zijn behalve bovengenoemde oorzaken, het onvoldoende centraal stellen van het perspectief van de budgethouder, de vele beperkingen door het ontbreken van een uniforme uitvoering van het trekkingsrecht, tekortkomingen op ICT gebied en het gebrek aan slagkracht en regie vanuit VWS.'

Persoonsgebonden budget

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb's. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb's bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

Gerelateerde tags

Eén reactie

Of registreer u om te kunnen reageren.