Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'Trotser zijn op de zorg'

Nederlanders moeten trotser zijn op hun gezondheidszorg . Dat heeft Roger van Boxtel gezegd tijdens een symposium ter gelegenheid van zijn afscheid als bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis.
'Trotser zijn op de zorg'
Foto: Sebastiaan ter Burg

Van Boxtel: 'In Nederland lijkt niemand trots op de zorg terwijl we in internationale ranglijsten bovenaan staan'.

Menzis

De afgelopen 12 jaar heeft Van Boxtel leiding gegeven aan Menzis.  In 2003 bestond de onderneming nog uit vier losse zorgverzekeraars. Nu staat er één organisatie. Vorig najaar kondigde hij zijn afscheid aan. Hij wordt per 1 april opgevolgd door Ruben Wenselaar. Na de verkiezingen in maart neemt hij eveneens afscheid van de Eerste Kamer. Zelf schat hij de zorg wel op waarde: 'De zorg wordt hier gezien als een kostenpost op de Rijksbegroting terwijl de revenuen niet op de rijksbegroting worden gewaardeerd. Ik ben in ieder geval trots dat ik deel mocht uitmaken van de zorg in Nederland.'

Ziekenhuizen

Tijdens zijn afscheid symposium had nog een paar boodschappen voor de zorgsector: 'Ik hoop dat de ziekenhuizen de positie van de klant versterken. Anders komen ze in dezelfde positie als V&D.' Verder riep hij op om de lastendruk aan te pakken: 'De regels lijken belangrijker te worden dan de uitkomsten van de zorg.' Eerder waarschuwde hij al dat de solidariteit onder druk komt te staan en dat de hoogte van het eigen risico een grens heeft bereikt.

Personalia

Hier vindt u de laatste wisselingen in raden van bestuur en raden van toezicht in zorginstellingen. Bekijk het dossier

3 reacties

 • De Vogelvrije Huisarts

  De grootste schreeuwers aan het woord dat het steeds anders moet... en dan roepen dat we er trots op moeten zijn...
  Zorgverleners doen veel met groot plezier hun werk ondanks zorgverzekeraars, dat is pas waar we trots op moeten zijn!

 • Robocop

  'Regels belangrijker dan de uitkomst': mag ik de heer Van Boxtel erop wijzen dat veel regels ook door de verzekeraars worden opgelegd aan de zorgaanbieders als men een contract wil. en gevalletje van de pot verwijt de ketel.

 • Sleepmaker

  'Regels belangrijker dan de uitkomst'. Ik heb het gevoel dat dat iets is dat al jaaaaren aan de gang is, maar iedereen schikt zich ernaar onder het mom van 'ja, het nou eenmaal een regel'. Kortom, op die manier hoeven we niet meer na te denken. Kom op!! Soms moet je beargumenteerd afwijken, maar zou gauw je dat doet weet je dat je de sjaak bent.

Of registreer u om te kunnen reageren.