Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wachttijden zorgen voor opstopping in ziekenhuis

De wachttijden voor opvang van kwetsbare patiënten na ontslag uit het ziekenhuis nemen snel toe. Het leidt tot extra kosten, omdat patiënten langer in een veel te duur ziekenhuisbed blijven. Dat melden het Erasmus MC en het Bravis ziekenhuis in dagblad BN De Stem.
Wachttijden zorgen voor opstopping in ziekenhuis
Foto: ANP Lex van Lieshout

Op het ministerie van VWS is vorige week spoedoverleg gevoerd over de zogenoemde ‘verkeerde bedden problematiek’. Zowel herstelafdelingen van verpleeghuizen als hospices voor terminale patiënten, kampen met opnameproblemen, schrijft BN De Stem. Oorzaken zijn de achterblijvende financiering van de zorg door de zorgverzekeraars, de eisen die gesteld worden voor opname en de grote toestroom van patiënten.

Plaats in hospice

Zo meldt het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam kwetsbare patiënten niet meer te kunnen ontslaan, omdat elke opvang ontbreekt. Het gaat om mensen met een levensverwachting van minder dan drie maanden, voor wie normaal intensieve thuiszorg wordt geregeld of een plaats in een hospice.

Geen opvang

Het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom en Roosendaal werd in de eerste twee maanden van dit jaar geconfronteerd met tientallen patiënten die tot meer dan een week te lang in het ziekenhuis moesten blijven.

Deze ‘verkeerde-beddenproblematiek’ doet zich niet voor het eerst voor, maar is volgens woordvoerder Wouter van der Horst van de Vereniging van Nederlandse Ziekenhuizen wel voor het eerst het gevolg van ‘absurde ambtelijke molens’, bijvoorbeeld bij de indicatiestelling. ‘Ziekenhuizen vinden dit heel vervelend. Ze houden patiënten langer dan nodig in huis, want ze laten nooit iemand gaan voor wie geen opvang is geregeld.’

Ouderenzorg

In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

1 REACTIE

  1. wrang vertel nuneens wat nieuws…die achterlijke bureaucratie ontroe over de controle DAT maakt de zorg veel te duur. Niet de zorgverlening zorgverleners maar HET systeem van de marktwerking maakt het duurder. Misschien begrijpt Mw schippers en de VVD ooit Klink CDA en Nu PvdA mensen zijn geen : dingen auto onderdelen produkten edm!
    Let op er kan bezuinigd worden: ander systeem:GEEN marktwerking( alhoewel marktwerking….de zorgverzekeraars vormen een kartel met toestemming van de minister…of dat marktwerking is lijkt meer op een totalitair systeem) meer vertrouwen geven aan de hulpverleners EN erop letten genoeg is genoeg. er is jarenlang te gemakkelijk van alles maar vergoedt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.