Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgmanager van het Jaar: wie wordt het?

Anja Schouten, Maarten van Rixtel, Bert van der Hoek en Mariënne Verhoef. Deze genomineerden voor de titel Zorgmanager van het Jaar 2015 stellen zich voor. Wie neemt op 8 april 2015 de felbegeerde trofee in ontvangst?
Zorgmanager van het Jaar: wie wordt het?

Anja Schouten, de vertaler en netwerker

Bedrijfskundig econoom Anja Schouten (Stichting Zorgbalans) vervulde na haar studie diverse managementfuncties bij Medisch Centrum Alkmaar. Zij was daarna onder andere hoofd bedrijfsvoering bij de (regionale) brandweer Alkmaar en Noord-Kennemerland en werkte als leidinggevende bij de gemeente Heiloo en als gemeentesecretaris bij de gemeente Schermer. In het komende nummer van Zorgvisie magazine zegt zij: 'Ouderen maken deel uit van een gemeenschap. Ouderenzorg moet je daarom altijd samen met die gemeenschap organiseren: mantelzorgers, buurt, gemeente, welzijnsorganisaties, ziekenhuizen, huisartsen. Dit vereist dat je met verscheidene partijen verbintenissen aangaat en netwerken vormt. Ik ben een soort vertaler tussen die verschillende werelden.'

Maarten van Rixtel, de innovator

Gymleraar, psychomotorisch therapeut, socioloog. Maarten van Rixtel (Sensire) bekleedde eerder onder andere diverse managementfuncties bij De Binckhorst in Rosmalen. Tot 2005 was hij centrummanager Thuiszorg bij Sensire. Hij zegt: 'Als bestuurder ben je het boegbeeld. Je begint dus bij jezelf: wat wil ik? Hoe hoort de zorg eruit te zien? In samenspraak met de medewerkers kwamen we tot het besef dat de essentie van goede zorg de relatie tussen klant en medewerker is. En dat Sensire deze relatie dient te ondersteunen. Innovatie is daarbij belangrijker dan groei.'

Bert van der Hoek,  de anti-bureaucraat

Psycholoog en klassiek gitarist. Bert van der Hoek (Lentis) werkte eerder onder andere als organisatieadviseur en hoofd P&O bij de gemeentepolitie Groningen en als directeur zorg bij Geové-RZG Zorggroep. Tussen 2003 en 2005 was hij als directeur care bij Menzis eindverantwoordelijk voor de zorginkoop voor 2,3 miljoen AWBZ-verzekerden. Hij zegt: 'Ik begrijp dat financiers bewijsvoering van doelmatige zorg willen, maar die wens is vanuit wantrouwen doorgeslagen.'

Mariënne Verhoef,  voorvechter van het gezin

Mariënne Verhoef (Spirit) is planoloog. Tussen 1985 en 2001 was zij onder andere consulent Managementontwikkeling en (plaatsvervangend) directeur Personeel & Organisatie bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselvoorziening. Vanaf 2001 was zij plaatsvervangend secretaris-generaal en lid van de bestuursraad van het ministerie van Financiën. 'We hebben nu 1500 pleeggezinnen in en rond Amsterdam en zijn voortdurend op zoek naar nieuwe. Pleegouder zijn betekent continu aandacht kunnen geven aan een kind dat om welke reden dan ook niet thuis kan wonen. Daar begin je niet lichtvaardig aan.'

Schrijf je in voor het congres waar de Zorgmanager van het Jaar 2015 wordt uitgereikt

Foto

 • Anja Schouten

  Anja Schouten

  Foto: Fotopersburo Dijkstra
 • Maarten van Rixtel

  Maarten van Rixtel

  Foto: Koos Groenewold
 • Bert van der Hoek

  Bert van der Hoek

  Foto: Koos Groenewold
 • Mariënne Verhoef

  Mariënne Verhoef

  Foto: Fotopersburo Dijkstra

Eén reactie

 • Documentatie

  Maarten van Rixtel betekent geen zelfreinigend vermogen in de zorg.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

Of registreer u om te kunnen reageren.